Altrad kupio Limex od vjerovnika

Autor: Marija Birtić,VLM , 13. travanj 2011. u 22:00

Direktnom pogodbom Altrad je kupio 95 posto imovine Limex&Partnera te je istovremeno preuzeo 180 radnika

Udjel od 95 posto tvrtke Limex&Partneri nismo kupili od Josipa Šeleja, njenog bivšeg vlasnika, nego od njegovih vjerovnika, za Poslovni dnevnik rekao je Ronald Gruell, generalni direktor tvrtke Altrad Limex iz Donjeg Miholjca. “Limex&Partneri su imali problema s financiranjem proizvodnje pa smo od prosinca 2009. počeli surađivati tako da Altrad Grupa unaprijed financira proizvodnju, a zatim prema dogovorenoj cijeni proizvoda otkupi sve proizvedeno”, objašnjava Gruell i dodaje kako je takva suradnja bila uspješna najmanje do svibnja 2010. kada su u Altradu saznali da su Limex&Partneri u vrlo lošoj situaciji jer su strojevi i imovina pod hipotekama pa je i zgrada išla na javnu aukciju.

Stabilizacija poslovanja
“Za nas je bilo vrlo riskantno nastaviti s dotadašnjim načinom poslovanja, a s obzirom da je Hrvatska na dobrom strateškom mjestu za sva tržišta jugoistočne Europe, htjeli smo nastaviti s proizvodnjom. No, u tom trenutku Limex&Partneri više zakonski nisu bili u poziciji izravno pregovarati s nama. Zato smo odlučili pregovarati s njegovim vjerovnicima”, objašnjava Gruell. PBZ Nekretnine bile su vlasnik zgrade, dok su razne leasing i faktoring kuće bile vlasnici strojeva za proizvodnju betonskih miješalica i građevinskih kolica. Direktnom pogodbom Altrad je tako kupio 95 posto imovine Limex&Partnera te je istovremeno preuzeo 180 radnika. Polovinu prošle godine, kaže Gruell, uložili su u “ozdravljivanje” i stabilizaciju poslovanja jer brend Limex je za prodajno tržište bio izuzetno dobar, ali za nabavu suprotno. “Dobavljači su bili vrlo nepovjerljivi raditi s nama jer su mislili da ćemo nastaviti poslovati na način kako je to činio Limex&Partneri. No, mi sve svoje obveze plaćamo u dogovorenom vremenu pa smo stekli i povjerenje dobavljača”, kaže Gruell.

Porast kapaciteta
Kapacitet proizvodnje betonskih miješalica je 180.000 godišnje, no proizvodnja se trenutno kreće između 60.000 i 70.000 miješalica, jer su tolike potrebe tržišta, kaže Gruell. Ista je situacija i s građevinskim kolicima. Kapacitet proizvodnje je milijun kolica godišnje, a trenutno rade od 400.000 do 500.000 kolica. Altrad Limex 95 posto proizvodnje izvozi. Promet za prošlu poslovnu godinu iznosio je 15 milijuna eura, a poslovna godina, kaže Gruell, završena je s dobiti.

Planovi

Rast tržišta
Plan za sljedeću godinu je podići proizvodnju građevinskih miješalica na 100.000 komada. Postoje indikacije da će tržište rasti, pa se nadamo da ćemo u tome uspjeti, kaže Gruell.

Uspješna priča
“Nikako ne želimo ponoviti priču Limexa, već radimo na izgradnji uspješne poslovne proizvodne priče”, istaknuo je Gruell.

Komentirajte prvi

New Report

Close