Alternativni put od Baltika do Rijeke

Nova prilika za riječku luku/PIX Nova prilika za riječku luku/PIX

U Rijeci održan skup o prometnom intermodalnom povezivanju sjevera i juga Europe željezničkim, cestovim, pomorskim i riječnim prometnim vezama.

Međunarodna konferencija u okviru Inicijative za Srednjoeuropski transportni koridor (CETC) okupila je u Rijeci predstavnike iz regija uključenih u inicijativu. Riječ je o namjeri prometnog intermodalnog povezivanja baltičkih luka Szczecin u Poljskoj i Malmö u Švedskoj s Rijekom željezničkim, cestovim, pomorskim i riječnim prometnim vezama.

Prometnu infrastrukturu na postojećem glavnom pravcu od sjeverne i srednje Europe prema Jadranskom moru kroz Austriju, odnosno Alpe, nemoguće je širiti. Zbog toga treba tražiti alternativne pravce, istaknuo je Olgierd Geblewicz, maršal vojvodstva Zapadne Pomeranije u Poljskoj. Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić naveo je da su istraživanja utvrdila isplativost i opravdanost koridora od Baltika do Jadrana, dok je karlovački župan Ivan Vučić, predsjedavajući CETC-Route 65 Inicijative, naglasio značenje modernizacije željezničke pruge od Rijeke do Mađarske. Maciej Jankowski iz poljskog ministarstva transporta naveo je da bi u sklopu ovog projekta trebalo utvrditi osnovu mrežu za slobodno i najbrže povezivanje ljudi i roba među velikim gradovima, ali i kompleksnu mrežu oko osnovne koja bi služila za transport u svim drugim pravcima.Ani Pejković iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova ustvrdila je da se utvrđivanjem osnovnog pravca koridora otvara i mogućnost povezivanja s istokom preko dunavskom plovnog puta.

Komentari (1)
  • tramell
    tramell 10:06 26.11.2012.

    finance?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve