Albert: Novi projekt Supernove kreće u rujnu, no ne nužno s Dalekovodom i Tehnikom

Autor: Darko Bičak , 02. travanj 2012. u 22:00

Frank Albert, direktor Supernova holdinga, za Poslovni dnevnik govori o zastoju i prenamjeni projekta u Buzinu pokraj Zagreba, problemima s kojima su se susreli i daljnjim planovima u Hrvatskoj

Projekt trgovačkog centra Supernova u Buzinu vrijedan 250 milijuna eura u posljednje vrijeme privlači veliku pozornost javnosti i medija, a izravni su povod tome zaustavljanje radova te informacije o promjeni koncepta projekta. Što će biti s projektom, koji je sa svojih 125.000 četvornih metara trebao biti najveći trgovački centar u regiji, razgovaramo s Frankom Albertom, predsjednikom Uprave austrijske tvrtke Supernova holding.

Kakva je budućnost trgovačkog centra u Buzinu?
Projekt trgovačkog centra Supernova u Buzinu se nastavlja i od projekta nismo odustali. Poteškoće kroz koje smo prolazili u početnim fazama gradnje, ali i promjene na tržištu koje su nastale zbog ekonomske krize ponukale su nas da razmislimo o promjeni prvobitnih planova i prenamjeni projekta. Tako smo se odlučili na razvoj specijaliziranoga trgovačkog centra tzv. trgovačkog parka, jedinstvenoga koncepta koji će se, smatramo, odlično uklopiti na hrvatskom tržištu te dodatno unaprijediti kulturu kupovanja u Hrvatskoj. Naša je lokacija i dalje jedna od najatraktivnijih u zemlji, na zagrebačkoj obilaznici s izravnim prilazom autocesti te na izrazito prometnom pravcu koji spaja Zagreb sa zračnom lukom i Velikom Goricom. Bez obzira na opseg projekta i dalje nastavljamo s održavanjem visokih standarda kojih se pridržavamo u razvijanju naših projekata, a to je izgradnja objekata prema najvišim ekološkim standardima.

Koji su razlozi tolikih odgoda i prenamjene projekta?
Nažalost, prvi problem s kojim smo se suočili bilo je ishođenje svih potrebnih građevinskih dozvola, što nam nije uspjelo u vremenu koje smo planirali. Zbog toga smo bili primorani nekoliko puta odgađati početak radova, a time i planirani datum otvorenja. Pojavila se i situacija sa strujovodom koji je smješten upravo na našoj parceli i zbog toga se čak i mijenjao Urbanistički plan uređenja kako bi se stvorili uvjeti za njegovo premještanje, no i dalje čekamo građevinske dozvole potrebne za to, a bez njih ne možemo početi graditi. Daljnji nastavak gradnje planiramo u rujnu ove godine.

Znači, od projekta ne odustajete?
Vrlo smo optimistični i čvrsto vjerujemo da će Supernova Buzin biti otvoren u sljedeće dvije godine. Kao što sam već spomenuo, u planu je izgradnja trgovačkog parka, s brojnim poznatim trgovinama i multinacionalnim brendovima, hipermarketom i trgovinom za uređenje doma i vrta. U neprestanim smo razgovorima i s našim zakupcima s kojima već imamo potpisane ugovore pa će neki od njih ostati i dalje uz nas u novom projektu, a dio ugovora sporazumno ćemo raskinuti sukladno s novim planovima i konceptom centra.

Što će ova promjena značiti za vaše hrvatske partnere u projektu Supernova, Dalekovod i Tehniku?
Naš glavni izvođač radova Dalekovod i njihov podizvođač Tehnika uvijek su nam bili profesionalni partneri od povjerenja. U pregovorima smo o izvedenim radovima i vjerujemo da će pregovori dovesti do dogovora koji će zadovoljiti sve strane. Što se tiče radova na projektu trgovačkog parka, bit će nam drago ako će Dalekovod i Tehnika ponovno biti najbolji ponuđači.

Kako posluju vaši ostali centri u Hrvatskoj?
U Hrvatskoj smo već prisutni u Slavonskom Brodu i Zadru s trgovačkim centrima te u Varaždinu, Karlovcu, Sisku i Šibeniku s trgovačkim parkovima, a ukupna je površina prodajnih prostora svih objekata 115.000 četvornih metara. Zadovoljni smo rezultatima poslovanja i stoga s optimizmom gledamo u budućnost, osobito na daljnji razvoj koncepta trgovačkog parka. Primjerice, naš je centar u Varaždinu dobio i nagradu Across Award 2010. i time je ubrojen među pet najinovativnijih trgovačkih objekata u srednjoistočnoj i jugoistočnoj Europi.

Kako procjenjujete potencijal hrvatskog tržišta?
Naše je dugogodišnje iskustvo u razvoju nekretnina utjecalo na to da s procjenama uvijek budemo oprezni, osobito u stanju stalnih promjena na tržištu na koje neminovno utječe teška gospodarska situacija koja nas je zadesila. Već sam istaknuo da s optimizmom gledamo u budućnost jer smatramo da će naš projekt nakon najavljenih promjena zagrebačkom tržištu trgovačkih centara donijeti potrebno osvježenje. Prateći trendove na zapadu vidljivo je kako se navika kupovanja mijenja, ljudi imaju sve manje vremena šetati po trgovačkim centrima, a sve se više koncentriraju na što brže obavljanje kupnje kako bi im ostalo slobodnog vremena za druge aktivnosti.

Što je još u planu u Hrvatskoj i u regiji?
U idućih nekoliko godina u Hrvatskoj ćemo i dalje biti aktivni u upravljanju vlastitim trgovačkim centrima, kao i u razvoju trgovačkih parkova diljem zemlje. U Sloveniji dovršavamo projekt u Novoj Gorici, a u Kopru uskoro otvaramo poznati restoran brze hrane. U sljedećim mjesecima krećemo i s gradnjom triju trgovačkih parkova u Srbiji. Vidljivo je da će naš fokus biti na razvoju trgovačkih parkova, u čiji potencijal vjerujemo i smatramo ih odličnim rješenjem i za naše zakupce i za posjetitelje koji traže najviše standarde kvalitete ponude i usluge.

Činjenice

Nije bilo otpuštanja
U Supernovi pojašnjavaju da u njihovu zagrebačkom uredu nije bilo otpuštanja te da svih 20-ak zaposlenika i dalje marljivo radi na projektu i promjenama koje se oko njega događaju.

Projekti u srednjoj Europi
Frank Albert u svijet nekretnina ulazi 1994., a prvi komercijalni projekt razvija 1998. godine. Dosad je razvio brojne projekte u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji. Izvršni je partner u Supernova grupi te predsjednik Uprave Supernova holdinga.




Komentirajte prvi

New Report

Close