Ako mi ponude tržišnu cijenu – ništa od prodaje

Autor: Ivana Barišić/VL , 16. srpanj 2014. u 22:01
Popović najavljuje udvostručnje prihoda Kanaana u naredne tri godine/Davor Javorović/PIXSELL

Vlasnik i osnivač Kanaana iz Donjeg Miholjca hladan na mogućnost preuzimanja od strane Atlantic Grupe Emila Tedeschija.

Stvorio ju je iz ničega i neće ju prodati za bilo koju cijenu.

U svojem stavu čvrst je Zvonko Popović, vlasnik tvrtke Kanaan iz Donjega Miholjca, popularno prozvani hrvatski kralj flipsa za kojega se zainteresirala Tedschijeva Atlantic grupa, konkretnije Soko Štark. Ako Miholjčani nastave s ovim tempom proizvodnje, za tri godine prihod bi im se trebao udvostručiti, odnosno sa 76 narasti na 140 milijuna kuna. – Za mjesec dana stiže nam i nova oprema s kojom ćemo uduplati proizvodnju čipsa, tako da ćemo ga u sat vremena ukupno proizvoditi 1200 kilograma i oko 500 kilograma flipsa – najavljuje Popović.Rezultat je to, između ostaloga, i nedavno potpisanog ugovora sa Soko Štarkom za kojega će uslužno početi proizvodit čips.

Samo na taj način proizvodnja im raste za 60 posto. Hrvatski Franck su ostavili iza sebe, a sa zaključenjem novoga posla, konkurenciju u regiji čini im Marbo Produkt u susjednoj Srbiji čije se tvornice nalaze u Bačkom Magliću nedaleko Novog Sada kao i ona u Laktašima u Republici Srpskoj izgrađena 2000. godine. Njih je prije šest godina za 250 milijuna eura preuzela Pepsi grupacija čime je Marbo produkt postao regionalni lider u proizvodnji snacka. Marbo, pak, trenutno raspolaže s proizvodnjom krumpira na 630 hektara površina, a Kanaan bi im se iduće godine trebao približiti jer planiraju zasaditi 600 hektara.- Ako dođe do akvizicije, bit će upitno tko je veći – kaže on.Soko Štark je do sada u svojoj lepezi nudio samo smoki, ali napominje Popović, želja im je postati vodeći u proizvodnji snacka zbog čega su se morali proširiti i na proizvodnju čipsa. Do kraja ovoga tjedna Tedeschijevi ljudi u Donjem Miholjcu trebaju završiti dubinsko snimanje Kanaana, nakon čega bi mogla uslijediti ponuda.

– Tvrtka nije u problemima da se mora prodati stoga sve ovisi o ponudi. Ako se ponudi neka cijena koja se ne može odbiti, prihvatit ću, ali ako bude realna, odosno tržna, neću – kaže Popović napominjući kako sve ovisi o pregovorima, ali da ne bi trebalo doći do preuzimanja tvrtke u cjelosti nego u omjeru 49:51 ili 50:50 posto. Kanaan je, pak, Popović osnovao 1999. godine sa sjedištem u mjestu Radikovci, a poslije ju je preselio u bliži Donji Miholjac. Svoje proizvode izvoze u Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Grčku, BiH, Mađarsku, Slovačku, Bugarsku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close