Ako Caliskan ne uplati novac, radnici traže novog investitora

Autor: Suzana Varošanec , 22. siječanj 2013. u 09:00
I drugi investitori, navodno, bi rado Dinu/PIX

Predrag Mihaljević, predstavnik radnika u NO-u tvrdi da je današnja sjednica ključna za budućnost tvrtke.

Za danas u deset sati sazvana je sjednica Nadzornog odbora Dina-Petrokemije kako bi se rasplelo pitanje pokretanja proizvodnje.

Obveza je to turskog investitora – tvrtke Caliskan – nakon što je Vlada ispunila sve svoje obveze.  Predstavnik radnika u Nadzornom odboru i predsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević, potvrdio je sjednica ključna za suradnju s Caliskana najavivši: "Predložit ću danas da se bez odlaganja s Caliskanom raskine ugovor ako do kraja ovog tjedna ne uplati na žiroračun novac potreban za pokretanje proizvodnje i isplatu plaća radnicima. Isto tako zatražit ću da se odmah uključi drugi investitor koji je spreman ispuniti odmah oba uvjeta". Prema njegovim riječima, takvih ima. On smatra da se investicija turske tvrtke našla pod upitnikom zbog ugroženosti plana vlasničkog restrukturiranja koji se temeljio na prodaji neoperativne imovine tvrtke (zemljište za LNG terminal) po cijeni od 45 milijuna eura, dok se danas radi kupnje od strane Hepa i Plinacroa procijenjuje za 25 milijuna eura manje. To je, kaže, nerealno nisko te je, tvrdi, intervenirao kod više ministara.

"Turski investitor pribojava se da predstečajna nagodba neće uspjeti, a posljedica toga bila bi stečaj", kaže Mihaljević i podsjeća da je žiroračun Dine odblokiran 4. siječnja otvaranjem postupka predstečajne nagodbe, a dogovoreno je s Hepom da isporučuje jeftiniju struju po uvjetima iz predstečajne nagodbe. Iako je Mihaljević pohvalio ministra financija objasnivši da je "Linić inzistirao na obvezi pokretanja proizvodnje i prije nego što Caliskan postane formalni vlasnik", ocijenio je da će eventulani odlazak turskog investitora, unatoč tome što postoje i drugi potencijalni ulagači, biti Vladin poraz. Što očekuje? Smatra da postoje singali da je Caliskan spreman izvršiti preuzete obveze, no oko toga je ipak skeptičan. Caliskan odugovlači, te se konačno mora odlučiti, poručuje Mihaljević, ističući da je NO jednoglasno odlučio da se od njega zatraži da trenutno prokrene proizvodnju i isplati plaće. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

Investitora i njihovih glasnogovornika kao u priči… svaki novi dan novi investitor, koji jedva čeka da ovaj osiromašen i beznadan narod kroz državni proračun plati i preuzme tuđe dugove: vrhnje tajkunima a dugovi stoci sitnog zuba!

A valjda takav naslov privlaci vise klikova. Sto gore to bolje….

baš i ja gledam zašto se u naslovu forsira stečaj, kad se iz teksta vidi da su izglednije ostale opcije???

Malo vam je naslov prenegativan…

U tekstu se nigdje ne spominje stecaj. Dapace, spominje se drugi investitor koji je odmah spreman ispuniti potrebne obveze.

New Report

Close