Agrokorova četvorka zadužila se za 48 mil. € u HBOR-u

Autor: Ana Blašković , 16. siječanj 2017. u 22:01
Vlasnik Agrokora Ivica Todorić/Robert Anić/PIXSELL

Ledo, Zvijezda i Pik Vrbovec otplatit će razvojnoj banci 33 milijuna eura u godinu dana, dok će Jamnica svojih posuđenih 15 milijuna eura vraćati do 2025.

Četiri Agrokorove tvrtke – Ledo, Jamnica, Zvijezda i PIK Vrbovec, ugovorile su u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) 48 milijuna eura kredita, odnosno 360 milijuna kuna.

Na Zagrebačkoj burzi stoji da su aranžmani ugovoreni 21. prosinca za pripremu izvoznih poslova te da tvrtke međusobno garantiraju urednu otplatu. Najveći iznos 20 milijuna eura, 150 milijuna kuna, podigao je PIK Vrbovec na rok od 12 mjeseci. Na isti, kratki rok, zadužili su se Zvijezda i Ledo; tvornica ulja posudila je 10 milijuna eura, a Ledo još 3,3 milijuna eura pa računica pokazuje da će te tri tvrtke razvojnoj banci u godinu dana otplatiti 33 milijuna eura, oko 250 milijuna kuna.  

Kredit Jamnice dogovoren je na dulji rok, s dospijećem sredinom 2025. Tvrtka će ga otplaćivati u 24 jednake kvartalne rate, a prva dospijeva u lipnju 2019. Na pisanje Nacionala da se radi o "prešućenom božićnom kreditu" HBOR-a, iz Agrokora odgovaraju da je "obavijest o zaduženju dana nakon što su stečeni svi potrebni uvjeti". Objašnjavaju da su Zvijezda, Ledo i PIK Vrbovec kredite realizirali programu 'Pripreme izvoza', a novac je, vele, namijenjen pripremi proizvodnje za izvoz. Jamnica je išla po programu "Izvoz-IBRD", a sredstva su namijenjena za ulaganje u trajna obrtna sredstva.

"Dobiveni uvjeti kredita (kamate i rokovi otplate) su u skladu s propisanim uvjetima u spomenutim kreditnim programima koji su objavljeni na HBOR-ovim internet stranicama", kažu u Agrokoru, no o kolikim je stopama riječ ne može se reći jer ovisi o procjeni banke. Ukupan dug koncerna iz rujna iznosio je 25,5 milijardi kuna, a Moody's mu je početkom siječnja snizio rejting zbog slabijeg rezultata i visoke zaduženosti. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da su mali dioničari ovh kompanija i više nego sretni zbog ovakvih financijskih aranžmana. 🙂

New Report

Close