Agrokor: Prodaja rasla 1,3 posto, planiraju smanjivanje zaduženosti

Autor: Agencija VLM , 10. prosinac 2013. u 15:20
Predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Rast prodaje je skroman, no snažno je poboljšana operativna profitabilnost.

Uslijed negativnih utjecaja pada potrošnje i rastuće nezaposlenosti na regionalnim tržištima, Agrokor je u devet mjeseci ove godine zabilježio rast prodaje od 1,3 posto, objavio je iCapital. U izazovnoj makroekonomskoj okolini rast prodaje je skroman, no snažno je poboljšana operativna profitabilnost zbog nižih troškova usluga i ostalih rashoda, objavio je iCapital nakon Agrokorove "call" konferencije povodom predstavljanja rezultata poslovanja za investitore i analitičare.

Istodobno je došlo do nešto bržeg rasta troškova materijala, ali i pada troška usluga te ostalih rashoda, čime je operativna profitabilnost snažno poboljšana (EBIT marža od 6,2%). EBITDA marža je također porasla za 84bps na 9,7 posto, pri čemu se u diviziji maloprodaje i veleprodaje podigla za 95bps uslijed poboljšanja EBITDA marže na tržištima Hrvatske i Srbije nakon uspješno provedenih mjera rezanja troškova te zbog kontribucije Rota. Marža je u diviziji proizvodnje i distribucije hrane pala za 39bps zbog loših vremenskih uvjeta, pogotovo u rujnu (najveći utjecaj na sladoled i smrznutu hranu), pada cijena u mesu i poljoprivredi te nekih mjera srbijanske Vlade koje su rezultirale nižim cijenama jestivog ulja. Operativni cash flow prije promjena radnog kapitala također se povećao za 4,9 posto te dosegao 2,08 milijuna kuna.

– U 2014. kompanija se planira fokusirati na efikasnost operativnog poslovanja, dok s druge strane planira deinvestiranje imovine koja se ne ubraja u osnovni biznis, kao i postupno smanjivanje zaduženosti. Po pitanju capexa (kapitalnih izdataka) i dalje je cilj disciplina, unatoč skoku capexa za akvizicije u 2013. koji se primarno odnosi na povećanje vlasničkih udjela u nekoliko kompanija kćeri (Konzum, Dijamant i Tisak) –  komentira iCapital.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Gospon ms4,

Treba uzeti u obzir da smo gospodarski sada jedna država sa EU.
To što si u svom selu jak ne znači puno kad imaš puno jakih iz susjednih sela, pa ti u tvom selu otvore dućan i pobijedite sa kvalitetom i cijenama.

Vrijeme monopola je prošlo.
Sada imate otvoreno tržište za 600 milijuna kuna, samo ge treba znati i moći iskoristiti.

Ali isto tako imate na stotine firmi iz EU koje su veličinom kao Agrokorove tvrtke i koji su sada konkurencija.

Priče da smo mi malo i neinteresantno tržište zaboravite. Nijedno tržište nije malo. A to je već sada vidljivo, a tek je počelo.

Loše ili ne ali megatajkun gazi sve pred sobom u onom čime se bavi. On u proizvodnji hrane u RH više i nema jaču konkurenciju. Tu je tek Vindija jer on nema proizvodnju bijelog mesa i Dukat..ostali su za njega komarci…

ovaj mega projekt zvani agrokor je klasićan primjer svega što je loše za jednu državu i na kriv naćin postavljeno otkad imamo državu.

New Report

Close