Agrokor zaključio financijski aranžman od 700 milijuna eura

Autor: Agencija VLM , 29. rujan 2012. u 18:29
PXL

Istovremeno sa izdanjem ovih obveznica Agrokor je sklopio i novi financijski aranžman u iznosu od 150 milijuna eura.

Agrokor d.d. je danas objavio da je odredio cijenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milijuna € i 300 milijuna $ novih neosiguranih obveznica s pravom prvenstva . Obveznice će izdati Agrokor d.d., s dospijećem 1 veljače 2020. Kamata će iznositi 9.125% godišnje za obveznice denominirane u eurima i 8.875% godišnje za obveznice denominirane u dolarima. Izdanje će biti neosigurano, garantirano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. te imati pravo prvenstva.Transakcija podliježe uobičajenim uvjetima zaključenja, a očekuje se da će se zaključiti 9. listopada 2012.

Sredstva od ovog izdanja koristit će se zajedno s novcem u blagajni za otplatu postojećih zaduženja prema sindiciranom kreditu, klupskom zajmu te zajmovima EBRD-a, IFC-a i Credit Agricolea, priopćio je Agrokor.Istovremeno sa izdanjem ovih obveznica Agrokor je sklopio i novi financijski aranžman u iznosu od 150 milijuna eura s bankom BNP Paribas, J.P. Morgan i Zagrebačkom bankom -Unicredit Group.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Da je Agrokor u očima investitora sve samo ne sigurna i stabilna tvrtka, pokazuje i posljednje izdanje obveznica, za koje garantuju Konzum, Ledo, Zvijezda, Jamnica, PIK Vinkovci i Sarajevski kiseljak. Iako je potražnja za obveznicama uveliko premašila ponudu, to je za Agrokor mala utjeha. Za 325 milijuna eurskih i 300 milijuna dolarskih obveznica s dospijećem 2020. godine Agrokor je morao pristati na 9,125 ili 8,875-postotnu kamatnu stopu. To znači da će za te obveznice svake godine plaćati 50 milijuna eura kamata i još će jednpoostotna promjena vrijednosti kune u odnosu na dolar i euro najvećoj hrvatskoj poslovnoj grupi donijeti dodatnih šest miliona eura troškova.
Više na Vaš link …[/url]

Slovenski Dnevnik piše kako se Agrokor iz kvartala u kvartal nalazi u sve goroj financijskoj situaciji te sve većim poteškoćama u poslovanju koji su rezultirali gubitkom od 10 milijuna eura početkom godine i to zbog visokih troškova plaćanja kamata. Slovenci tvrde da Agrokor u očima investitora nije sigurna i stabilna tvrtka. Da je tome tako svjedoči i činjenica da su kod obveznica morali pristati na kamatu od 9,12 ili 8,87 posto što će im dodatno povisiti troškove duga. “Veliki dio svog duga, Grupa Agrokor u posljednjih je nekoliko godina prebacila na svoje dobavljače, kojima su na kraju dužni 1,4 milijarde eura a samo ove godine dug iznosi 75 milijuna eura”, piše Dnevnik.

Inače svim tako velikim znalcima ovdje, ovo je prvo izdanje u $ jedne korporacije iz Hrvatske…. A interes je bio preko 2 mlrd EUR ukupno iz EU i USA….

Smatram da je odlično analizirao trendove i procjenio da s ovim izdanjem otkupi prošlogodišnje izdanje koje je bilo po većem kuponu i na taj način uštedi na kamati….. to je cijela logika, sve ostalo ekipa zadržite za birtiju….

A moram reći još i ovo.
Da li je neki mali dioničar Jamnice, LEDO-a i ostalih, koje sudjeluju iz Agrokorovog koncerna na slobodnom hr tržištu, dobio izvještaj koliko njegova dionica u tom "zaduženju" sudjeluje? Smatram da je to jako bitno. A to bi trebala pitati dobro nam znana HANFA koaj za ovakve stvari očito nema niti sluha niti vremena.
[cool]

New Report

Close