Agrokor: Uredno ćemo servisirati svoje dugove

Autor: Ana Blašković , 27. siječanj 2017. u 14:02
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora/R. A./PIXSELL

Iz koncerna poručuju da su obavili refinanciranje u posljednjem kvartalu 2016. te da za novim nema potrebe.

Nakon 15-postotnog pada cijene Agrokorovih obveznica u tjedan dana iz koncerna su demantirali špekulacije o financijskim problemima i prijetnji bankrotom.

"Agrokor je stabilna i snažna kompanija u regiji i po svojoj snazi može odgovoriti svim financijskim obvezama koje se nalaze pred njom u idućem razdoblju", stoji u priopćenju. Dodaju da su "odgovorna kompanija koja uredno servisira obveze te smo tako i obveze koje dospijevaju u narednom periodu uspješno refinancirali u posljednjem kvartalu 2016. i u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinanciranjem".

Cijena obveznica odrazila je Moody'ovu odluku iz siječnja da mu snizi rejting s B2 na B3, kao i nervozu ulagača zbog vijesti o otkazivanju sindiciranog kredita BNP Paribasa, Credit Suissea, Goldman Sachsa i JP Morgana kojim je koncern trebao produljiti dospijeća dijela duga. Odgovarajući na pitanja novinara postoji li mogućnost bankrota Agrokora, ministar financija Zdravko Marić rekao je da "ne bi išao tako daleko".

"Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz kompanije jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju rejtinga imala određene reperkusije". Na pitanje postoji li plan 'B' krenu li stvari nizbrdo, Marić je istaknuo da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći. Jučer je obveznica koja dospijeva 2019. ublažila pad na 12% u odnosu na cijenu od 19. siječnja. 

Komentari (38)
Pogledajte sve


Ako mu je politika to omogucila i ako je on politicki mocnik, a ne uspjesan poslovnjak tada treba naci politicku opciju koja ce ga i onemoguciti. Za iseljavanje u slavoniji kriv je on i politika. Nestalo je preko 100 000 ljudi, a nestati ce ih i jos. Belje nije pokrenuo i sto je jos najgore uz sve silne poticaje on to niti ne zna. Konzum ce mu propasti polako ali sigurno jer ce i dalje prodavati uvozno smece a lidl i kaufland i ostali ce poceti raditi sa domacim opg proizvodjacima. Ujrdno niti cijenama ne moze pratiti lidl. Desiti ce mu se isto sto i merkatoru . To je svakome jasno. U hrvatskoj da se proda konzum to niko u privredi ne bi niti primijetio jer je ionako to vexinom uvozna roba. Jamnicu da proda hrvtaskoj bi bilo bolje jer bi se povecala koncesijska naknada. Dakle prelazak tih formi u ruke stranaca za nas nista ne bi znacilo. Problem je jedino u poljoprivrednim kombinatima. To mu se treba oduzeti. Na isti nacin kako ih je stekao oduzeti mu. I pokusati pokrenuti proizvodnju. Dati nekome koncesiju. Ali nekome tko to zna. Dakle Todorica je politika dovela. Politika ga treba maknuti.


Toda je proizvod sredine u kojoj zivimo. On je pokazatelj koliko je sve u stvari trulo a sistem je nastavak nacina privredjivanja prethodne drzave ekipe koja se samo translatirala u novu drzavu. Drugi veliki problem je sudstvo koje je pod utjecajem politike. Pogledaj recimo jednog Nobila, u Münchenu su mu se smijali na procesu i prekidali jer njegova rasprava nema veze sa slucajem, jednostavno indoktrinacija koja samo u jednoj udbaskoj sredini prolazi. Ili npr. jednog Seksa koji bi eliminirao druge stranke tako da HDZSDP Partija nastavi rovarenje u svom stilu. Ili premijera koji sa glasom lopo.va drzi Vladu a ponasa se ko da je izmislio struju ili telefon. Nadalje ovog sinkopiranog udbaskog slugu Horvatincica. Imas primjera mozes lopatama bacat. Agrokor je dobra prigoda da se neke stvari rasvjetle no sumnjam da ce se to dopustiti jer bi se tada cijeli sistem trebao mjenjati a zato su potrebni drugi ljudi kojih u HRV bas i ne vidim uz par iznimki.

Časna Titova pionirska riječ….majke mi ! Na primjeru Petrokemije ..to se i vidi, kako
su opljačkali dioničare…

Retro , Siječanj 2017.

Iz koncerna poručuju da su obavili refinanciranje u posljednjem kvartalu 2016. te da za novim nema potrebe.

… iz koncerna su demantirali špekulacije o financijskim problemima i prijetnji bankrotom.

“Agrokor je stabilna i snažna kompanija u regiji i po svojoj snazi može odgovoriti svim financijskim obvezama koje se nalaze pred njom u idućem razdoblju”, stoji u priopćenju.
Dodaju da su “odgovorna kompanija koja uredno servisira obveze te smo tako i obveze koje dospijevaju u narednom periodu uspješno refinancirali u posljednjem kvartalu 2016. i u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinanciranjem”.

…ministar financija Zdravko Marić:

“Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju.
A što se tiče same situacije, mislim da su i iz kompanije jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju rejtinga imala određene reperkusije”.
Na pitanje postoji li plan ‘B’ krenu li stvari nizbrdo, Marić je istaknuo da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći.

Racun je bio 0,99 ali covik velikog srca i siroke ruke ka nas gazda je ostavio i lipu manče.

New Report

Close