Agrokor: U cijelosti ćemo izvršiti rješenje AZTN-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 15:42
Ivica Todorić, čelnik Agrokora (Robert Anic/PIXSELL)

Koncern Agrokor će u cijelosti izvršiti rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o uvjetno dopuštenoj koncentraciji Agrokora i Mercatora.

Koncern Agrokor će u cijelosti izvršiti rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) o uvjetno dopuštenoj koncentraciji Agrokora i Mercatora, a to rješenje ni na koji način neće negativno utjecati na tijek procesa koji se vodi za stjecanje većinskog paketa Mercatora, izvijestili su danas iz Agrokora.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja uvjetno je odobrila koncentraciju koja nastaje stjecanjem kontrole koncerna Agrokor nad slovenskim Mercatorom, a odobrenje između ostalog uključuje obvezu dezinvestiranja 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora.

"Agrokor je zaprimio rješenje AZTN-a kojim se dopušta koncentracija s Mercatorom. Iako rješenje Agencije ocjenjujemo zakonitim, stav je Agrokora i njegovih savjetnika da su mjere i uvjeti koji su određeni predmetnim rješenjem značajni, kako po obuhvatu tako i po gospodarskim učincima, posebice imajući u vidu teritorijalni ustroj Hrvatske i važeću praksu Europske komisije te država članica", navode iz Agrokora.

Također ističu kako "rješenje hrvatske Agencije, s propisanim mjerama i uvjetima, ni na koji način neće negativno utjecati na tijek procesa koji se trenutno vodi za stjecanje većinskog paketa dionica Mercatora".

Agrokor će navedeno rješenje Agencije u cijelosti izvršiti, izvjestili su iz tog koncerna.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare izvijestili čelnici AZTN-a, Agencija je koncentraciju dopustila samo uz obvezu Agrokora da će ispuniti vrlo stroge i obuhvatne mjere i uvjete za otklanjanje negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje.

Uvažavajući zahtjeve Agencije, Agrokor je prijedlog mjera u više navrata modificirao i dopunjavao da bi prijedlog od 25. veljače ove godine Agencija ocijenila realnim i dostatnim za uklanjanje negativnih učinaka koncentracije.

Mjere prihvaćene u konačnom prijedlogu grupirane su u dvije kategorije, a riječ je o strukturnim mjerama u obliku dezinvestiranja uz precizno određene uvjete, te mjerama praćenja uvjeta poslovanja u obliku mjera ponašanja Agrokora prema dobavljačima, a osobito prema dobavljačima Mercatora-H.

Dezinvestiranje podrazumijeva prodaju, raskid ugovora o zakupu ili davanje prodajnih mjesta u dugoročni zakup (na najmanje 10 godina, bez mogućnosti prijevremenog otkaza), a ta prodajna mjesta Agrokor ne može ponovo otkupiti ili uzeti u zakup prije isteka roka od pet godina.

Agrokor će na području Zagreba dezinvestirati 26 prodajnih mjesta, 19 na području Zagrebačke županije, a u još 13 županija ukupno će biti dezinvestirano 51 prodajno mjesto.

Kako samo strukturne mjere dezinvestiranja nisu dostatne za ograničavanje dodatnog jačanja kupovne moći Konzuma na maloprodajnom tržištu, Agrokor se obvezao i na prihvaćanje mjera praćenja ponašanja čija je svrha zaštita dobavljača Mercatora-H i mogućnost ulaska i/ili širenja konkurencije na policama Konzuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close