Agrokor objavio novo mjesečno izvješće, evo kako su poslovale perjanice koncerna

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2018. u 11:06
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Operativna dobit Prehrane iznosi 1,04 milijardi kuna. Ukupan prihod Maloprodaje je u izvještajnom razdoblju dosegao 8,97 milijardi kuna. Konzum nastavlja s uspješnim poslovanjem, pa je tako u rujnu prihod od prodaje bio tri posto veći nego u istom mjesecu prethodne godine.

Objavljeno je mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi na razdoblje od 11. rujna do 10. listopada 2018. godine. Cilj je izvješća da u tom razdoblju prati razvoj gospodarske i financijske situacije u sustavu Agrokora te izvještava o realizaciji operativnih aktivnosti izvanredne uprave i ukupnog poslovanja Agrokora d.d. i dijela većih kompanija.

U izvješće su uključeni rezultati 16 kompanija iz tri poslovna segmenta: Maloprodaja i veleprodaja, Prehrana i Poljoprivreda koje su u prvih osam mjeseci 2018. godine ostvarile ukupno 16,07 milijardi kuna nekonsolidiranih prihoda te 1,46 milijardi kuna operativne dobiti. U odnosu na planirane vrijednosti za razdoblje, EBITDA je veća za 25,5 miljuna kuna. Najveći utjecaj na povećanu realizaciju operativne dobiti tijekom vrlo uspješne turističke sezone, imali su rezultati grupe Maloprodaja i veleprodaja, primarno Konzuma te rezultati grupe Prehrana.

Unatoč nešto nižim prihodima od prodaje, u poslovnim segmentima Prehrana te Maloprodaja i veleprodaja zabilježeno je povećanje operativne dobiti u odnosu na plan. Tako je operativna dobit Prehrane premašila milijardu kuna te je bila 54,7 milijuna kuna viša od plana. Najveći utjecaj na to su imale mjere restrukturiranja, kao i fokus na profitabilnije kategorije proizvoda. Ujedno su sve kompanije iz segmenta Prehrane uspjele očuvati ili povećati tržišne udjele te osnažiti svoje tržišne pozicije.

Ukupan prihod Maloprodaje je u izvještajnom razdoblju iznosio 8,97 milijardi kuna, od čega je samo prihod Konzuma bio gotovo šest milijardi kuna. Konzum nastavlja s uspješnim poslovanjem, pa je tako u rujnu prihod od prodaje bio tri posto veći nego u istom mjesecu prethodne godine. Cijela Maloprodaja je, pak, do rujna ostvarila 351,2 milijun kuna EBITDA što je 39,4 milijuna kuna iznad plana za to razdoblje.

Povećanjem drugih aktivnosti poslovni segment Poljoprivrede uspješno umanjuje negativni utjecaj pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi te nastavak pada cijena polutvrdog sira na poslovne prihode, no i dalje je prisutan pad operativne dobiti u odnosu na plan. S obzirom na dobre naturalne pokazatelje u primarnoj proizvodnji u idućem razdoblju, negativan utjecaj pada cijena na prihode dodatno se planira smanjiti.

Budući da je kompanija stabilna i bilježi izvrsne rezultate, izvanredna uprava je u prethodnom razdoblju pokrenula aktivnosti vezane uz refinanciranje Ugovora o najstarijem zajmu. Istodobno, nastavljeno je s pripremama implementacije nagodbe, s kojom će se započeti nakon odluke Visokog trgovačkog suda.

Također, uprava je nastavila s podizanjem internih korporativnih standarda u svim sastavnicama grupe te je unificirala ključne poslovne pokazatelje unutar kompanija i uvela novu korporativnu kulturu izrade izvještaja po poslovnim grupama i segmentima poslovanja. Osnažene su neke korporativne funkcije, poput funkcije riznice i funkcija ljudskih potencijala te je nastavljeno s ulaganjima u zaposlenike i kvalitetnim upravljanjem ljudskim potencijalima.

Kompletno IZVJEŠĆE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

kakvi padovi cijena? ako imas dobar proizvod ti odredjujes cijenu a ne tamo neko trziste.. trziste, to sam ja…

vidi onog poglepnog kligoru.. kila sira 300 i kolko kuna?? pa opet, i ja kupim onaj jeftiniji, jer je dobar…

nemoj prasinu da mi bacas u oci sa tom operativnom dobiti.. 🙂 mnogi blokiranii ovrseni su radili s operativnom dobiti

New Report

Close