Agroduhanu još 2016. istekao rok za vraćanje dugovanja

Autor: Marija Brnić , 01. kolovoz 2018. u 22:00
Agroduhan ima 70 zaposlenih i lani bilježi značajan rast prihoda/Maja Šantoši/PIXSELL

Za razliku od CERP-a, drugog najvećeg vjerovnika HPB, Agroduhan uspio je uvjeriti da mu pomakne rokove otplate.

Prije dvije godine slatinskom Agroduhanu istekao je dvogodišnji poček za vraćanje duga Centru za prodaju i restrukturiranje (CERP) dogovoren predstečajnom nagodbom iz 2014., no još uvijek umjesto uplata iz te državne tvrtke dostavljaju se tek zahtjevi za odgodom plaćanja.

U pravilu Upravno vijeće CERP-a formalno zahtjeve odbija i najavi posljednji rok nakon kojega će pokrenuti prisilnu naplatu, ali Agroduhan i nakon toga ne radi na otplati duga.

Dodatno vrijeme
Glavnica koju je trebao početi otplaćivati iznosi 12 milijuna kuna, a predviđeno je bilo podmirenje u 60 rata. Na prvu zamolbu za prolongatom početka otplate u srpnju 2016. u CERP-u su Agroduhanu izašli u susret i dali dodatnih pola godine za plaćanje prve rate, no iduće zahtjeve, njih tri, odbili su s najavom da će pokrenuti prisilnu naplatu ako tvrtka do određenog roka ne krene s uplatama.

Do prije godinu dana Agroduhan je po dospijeću plaćao tek kamate, a nakon toga ne plaća niti kamate. Upravno vijeće CERP-a već mu je, prije godinu dana, odbilo dati moratorij na sav iznos dospjelih i nedospjelih obveza. Ipak, za prisilnom naplatom CERP još nije posegnuo. Prema zadnjem izvješću o provođenju predstečajne nagodbe, predsjednik Uprave Tomislav Tomić objašnjava neplaćanje državi posljedicom Agroduhanovih "visokih ulaganja u proizvodnju".

Navodi i kako je krajem prošle godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću uputio dopis s pratećom dokumentacijom u kojoj nudi prijedlog programa restrukturiranja Agroduhana. O prijedlogu bi se, neslužbeno se saznaje, moglo početi razgovarati na jesen, a novi rok u kojemu CERP neće ovršiti Agroduhan istječe 31. prosinca 2018. Za razliku od CERP-a, drugog najvećeg vjerovnika HPB, Agroduhan uspio je uvjeriti da mu pomakne rokove otplate.

Po isteku dvije godine počeka, početkom 2016., Slatinjani su vrlo brzo posustali s plaćanjem (dug je po nagodbi bio 28 milijuna kuna) te su zamolili HPB da im po jednom od dva kredita smanji glavnicu i da novi otplatni plan. Pregovori su rezultirali restrukturiranjem kreditnog aranžmana i uprava izvještava da nakon privremenih teškoća obvezu ispunjava.

Bez ulagača
Prije godinu dana probleme u Agroduhanu nastojalo se riješiti privatizacijom, no za udjel od 76 posto na kraju potencijalne investitore nije privukao da daju obvezujuću ponudu na natječaj. Zasad nema najava da će CERP uskoro objaviti novi natječaj za privatizaciju Agroduhana, a po svim naznakama izgledno je da će se prepustiti upravi da najprije provede plan novog spašavanja. Inače, prema podacima Poslovna.hr Agroduhan ima 70 zaposlenih i lani bilježi značajan rast prihoda (s 39,7 milijuna iz 2016. na 53 milijuna u 2017.), a zahvaljujući odgađanju plaćanja duga vjerovnicima iskazuje i dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close