Adrisova neto dobit uzletjela na 570 mil. kn

Autor: Božica Babić , 25. listopad 2016. u 22:00
Predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović

Uz turističke perjanice, dobre rezultate nastavlja i Cromaris, čija je neto dobit bila 11mil. kn, prema 1,5 milijuna potkraj rujna 2015.

U rovinjskoj Adris grupi iznimno su zadovoljni poslovanjem tijekom prvih devet mjeseci 2016. Ukupni prihodi iznosili su četiri milijarde kuna, sve članice grupacije uspješno posluju, a posebice su zadovoljni podatkom vezanim uz ostvarenu neto dobit. Narasla je na golemih 570 milijuna kuna, što je bolje od rezultata vezanog uz 2015., kad je neto dobit iznosila 560 milijuna.

Međutim, lani je u dobar dio poslovne godine bio uključen i poslovni učinak Tvornice duhana Rovinj, koji je ove godine izostao jer je lani prodana, a unatoč tom detalju, neto dobit je ostala vrlo visoka, zadovoljno ističu u Adris grupi te podsjećaju kako izvještajno razdoblje nije usporedivo s prošlogodišnjim jer u sastavu grupacije više nema duhanskog biznisa. "I ovi devetomjesečni rezultati pokazuju da svi Adrisovi poslovi, unatoč mnogobrojnim izazovima, jačaju. Ulaganjima, vrijednim više od četiri milijarde kuna, omogućit ćemo daljnje njihovo snaženje, podići razinu naše konkurentnosti i stvoriti nova radna mjesta, čime, uz ustrajavanje na izvrsnosti, na najbolji način pomažemo zajednici u kojoj poslujemo. Naši su ciljevi rast i razvoj, te dugoročna održivost i stabilnost tvrtke", ističe predsjednik Uprave rovinjske grupacije Ante Vlahović.

 

19posto

na 314. mil. kn porasla Maistrina dobit prije poreza i kamata

Rekordna turistička sezona ostavila je dobar trag i na poslovanje Maistre, članice grupacije. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem ostvarila je dva posto više noćenja gostiju uz povećanje prosječne cijene noćenja od šest posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od devet posto, stoji u izvješću. EBITDA Maistre (dobit prije poreza, kamata i amortizacije) iznosi 413 milijuna kuna i 14 posto je veća od prošlogodišnje, dok EBIT (dobit prije poreza i kamata) bilježi rast od 19 posto, na 314 milijuna kuna. U turistički portfelj grupacije i ove su godine investirana značajna sredstva kako bi se podigla kvaliteta usluge. Najveća ulaganja vezana su uz hotel Amarin, koji je otvoren u kolovozu, investicija je dosegnula 300 milijuna kuna, što je ujedno i najveća ovogodišnja investicija u istarskom turizmu. U tijeku su pripreme za i za izgradnju novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju, dok su završene i investicije u kampove, vrijedne gotovo 90 milijuna kuna.

Trenutni booking, ističu u Adrisu, potvrđuje pozitivne trendove rasta prihoda ponajprije zbog rasta prosječne cijene. Zadovoljni su i učinkom hotela Hilton Imperial u Dubrovniku premda su prihodi na razini prošlogodišnjih, iznosili su 53 milijuna kuna, no EBITDA je rasla sedam posto, na 20,2 milijuna kuna, a EBIT je veći za 13 posto te je iznosio 15,9 milijuna kuna. I Cromaris grabi dobrim koracima, u prvih devet mjeseci 2016. prodaja ribe rasla je četiri posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Prihod u izvozu rastao je osam posto, najviše na njemačkom tržištu. Gotovo tri četvrtine prihoda od prodaje Cromaris ostvaruje na inozemnim tržištima, a ove je godine zabilježen i rast prosječnih cijena, i to  četiri posto, što je ukupne prihode na godišnjoj razini povećalo za devet posto.

 

8posto

rastao je Cromarisov prihod u izvozu

Neto dobit Cromarisa bila je 11 milijuna kuna, dok je na kraju rujna 2015. iznosila 1,5 milijun kuna. Dobra vijest je i podatak da je Cromaris dobio odobrenje za dva nova uzgajališta kapaciteta od 1400 tona s mogućnošću njihova proširenja, čime je osiguran ukupni proizvodni kapacitet veći od 9000 tona u 2017. Croatia osiguranje i nadalje je lider na lokalnom tržištu po visini ukupne premije s udjelom od 30,8 posto, što je na razini prošlogodišnjeg učinka. U promatranom razdoblju Croatija se među konkurencijom uspjela nametnuti ne samo kao prva u neživotnim nego i životnim osiguranjima, gdje sada prisvaja 18,6 posto udjela, što je za pola postotnog bola bolje nego u na kraju rujna 2015. 

Komentirajte prvi

New Report

Close