Adria čelik testira postrojenje čeličane i očekuje skori početak potpune proizvodnje

Autor: Poslovni.hr , 11. siječanj 2013. u 15:44
Thinkstock

Adria čelik je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima čeličane bivše Željezare Split,  čime će se u cijelosti zaokružiti proizvodni proces u oba proizvodna pogona željezare: čeličani i valjaonici, priopćeno je iz čeličane.

"Kao i u slučaju pogona valjaonice, u kojoj je proizvodnja rebrastog betonskog čelika uspješno započela sredinom prošle godine, testiranje pogona čeličane je vrlo zahtjevno jer postrojenje skoro četiri godine nije bilo u funkciji. U prvoj okončanoj fazi testiranja postrojenje čeličane je već atestirano na tzv. „hladnu probu“ (pokretanje postrojenja u prazno, bez grijanja peći taljenja metala), a slijedeća faza testiranja je tzv. „topla proba“ odnosno pokretanje probne proizvodnje –  taljenje željeza i lijevanje čeličnih gredica –  tijekom koje se testiraju pojedini segmenti postrojenja čeličane (elektrolučna i lončasta peć, livni lonac, konti lijevalica te sustav otprašivanja).
Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani, te po dobivanju svih potrebnih dozvola, započet će i redovita proizvodnja u čeličani", navodi se u priopćenju.

Komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja u velikoj mjeri će povećati efikasnost tehnološkog procesa i poslovanja, jer će se proizvodnjom čeličnih gredica koje su ulazna sirovina za valjaonicu znatno smanjiti troškovi proizvodnje konačnog proizvoda Adria čelika– rebrastog betonskog čelika. Pokretanjem proizvodnje u oba proizvodna pogona bit će zaokružen značajni investicijski ciklus usmjeren na remont strojeva i opreme te na investiranje u nova tehnološka rješenja.

Na pripremi pogona čeličane te na poslovima proizvodnje u obnovljenom pogonu valjaonice trenutačno je zaposleno 140 radnika, a s početkom proizvodnje u čeličani očekuje se zapošljavanje ukupno 200 radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close