’20 milijardi eura samo je vladina želja’

Autor: Marija Crnjak , 18. listopad 2012. u 22:00
Veljko Ostojić, ministar turizma, i Nadan Vidošević, predsjednik HGK

Ministar turizma Veljko Ostojić nije se dao smesti i poručio je kako bi bila greška ne povući novac koji će nam biti na raspolaganju.

Financijski pregovori s Bruxellesom vrlo su teški i nemojte sanjati da će financiranje turističkih projekata iz fondova Europske unije biti jednostavan proces. Također vaš cilj ne smije biti samo uzimanje novca iz fondova, već i osmišljavanje projekata koji su održivi, inovativni i konkurentni, a tek onda razmišljajte o njima kao dobrom materijalu za ostvarivanje potpore", istaknuo je Mathieu Hoeberigs, glavni administrator Europske komisije za turizam na panelu o važnosti pristupanja Hrvatske Europskoj uniji za hrvatski turizam, održanom u četvrtak u okviru Dana hrvatskog turizma u Dubrovniku.

"Imate jako puno resursa i potencijala da proširite već postojeće turističke proizvode, no potporu EU dobit će samo inovativni i konkurentni projekti", zaključio je Hoeberigs. Stoga je budžet od 20 milijardi eura od 2014. do 2020. godine zasad samo želja hrvatske Vlade koja će s takvim prijedlogom doći pred Komisiju, pojašnjava Hoeberigs. Prva etapa je donošenje budžeta EU u kojem bi se od iduće godine prvi put turizam trebao naći kao izdvojen sektor. Većina europarlamentaraca slaže se s idejom koja se slaže s politikom jače promocije turizma kao strateškog sektora čitave Unije, no istodobno treba biti oprezan jer su neke zemlje posebno osjetljive na način raspodjele novca iz fondova. Inače, Dani hrvatskog turizma održavaju se u Valamarovu hotelu Lacroma u Dubrovniku i okupili su oko dvije tisuće turističkih djelatnika.

Ministar turizma Veljko Ostojić pozvao je turističke tvrtke i lokalnu upravu da se aktivno uključe u izradu projekata kako hrvatski turistički sektor ne bi propustio šansu."Hrvatskoj će u drugoj polovici 2013. biti na raspolaganju pola milijarde eura, a od 2014. do 2020. čak 20 milijardi eura iz europskih fondova i greška bi bila ne povući sve te novce, a bar dio od toga za turizam. Tu veliku priliku ne smijemo propusti", kaže ministar Ostojić. Jakša Puljiz iz Ministarstva regionalnog razvoja istaknuo je doduše da još treba definirati mnoge detalje prelaska iz dosadašnjih IPA fondova u strukturne fondove koje će Hrvatska moći koristiti kad uđe u Uniju. U svakom slučaju, iduće dvije godine pripremat će se projekti, a veća sredstva iz fondova mogu se očekivati tek nakon 2014. godine.

Packa organizatoru

U sobama austrijska voda

"U hotelskim sobama sinoć nas je dočekala austrijska voda! To je upozorenje hrvatskim proizvođačima. Ovaj hotel više se ne zove kao nekada, Plakir, što znači užitak. Sada mu je ime Lacroma. A ako u našem turizmu ne bude užitka, u konačnici neće biti ni profita", neočekivano se kritično i otvoreno osvrnuo predsjednik HGK Nadan Vidošević na domaćine skupa, Valamarov hotel Lacroma. (VL)

Komentirajte prvi

New Report

Close