1000 najboljih hrvatskih poduzeća – Varaždinska županija

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2011. u 22:00

Boxmark Leather
Tvrtka za proizvodnju kožnatih presvlaka Boxmark Leather iz Trnovca kod Varaždina jedan je od najvećih hrvatskih izvoznika. S godišnjim prihodom od 1,6 milijardi kuna, gotovo u cijelosti ostvarenim u inozemstvu, ta je kompanija izvozni lider u Varaždinskoj županiji. Trendovi za ovu godinu pokazuju da bi Boxmark godinu mogao završiti rastom prihoda od 60 posto. Riječ je o pogonu austrijske tvrtke za proizvodnju kožnatih navlaka za automobile, vlakove, brodove te ostale namjene. Koncern, nastao 1790., u četiri tvornice u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj godišnje proizvede više od 12,4 milijuna četvornih metara prerađene kože.

Vindija
Varaždinska prehrambena industrija Vindija najveća je hrvatska tvrtka u tom sektoru, a ozbiljni je i regionalni igrač. S godišnjim prihodom na razini od tri milijarde kuna Vindija je za gotovo milijardu kuna jača od Podravke. Ovaj koncern u svojem asortimanu obuhvaća gotovo tisuću proizvoda robnih marki ‘z bregov, Freska, Vindi, Cekin, ViR, Rozeto, Latica, Vindon i Domilhoda. Vodeći hrvatski proizvođač mlijeka, mliječnih proizvoda i bezalkoholnih napitaka razvio se iz male varaždinske mljekare, osnovane 1959. godine. Vindija je nastavila postojeću tradiciju sirarstva varaždinskoga kraja, koju je još 1889. započeo Francuz Thinault i sa svojim sirevima Gervais i Imperial već tada osvajao brojna priznanja na međunarodnim sajmovima.

Varteks
Unatoč krizi koja već godinama trese hrvatsku, a i europsku tekstilnu industriju varaždinski Varteks uspio je s više od 2200 zaposlenih i dalje zadržati svoju veličinu. Tvrtka je 2010. završila sa 315 milijuna kuna prihoda, a trendovi za ovu godinu pokazuju daljnji pad od oko pet posto. Varteks je još lani tražio da uđe u tzv. model C kojim bi država otpisom poreznih dugova ušla u vlasništvo, ali zasad u vezi s tim nema pomaka. U šest mjeseci ove godine imali su pad prihoda i gubitak od 30,1 milijuna kuna. Varteks i Čateks odlučili su se nedavno za strateško partnerstvo. Ugovor kojemu je temeljni cilj povezivanje primarne proizvodnje i zajednički nastup prema potencijalnim kupcima potpisali su početkom rujna predsjednici uprava, za Varteks Zoran Košćec i za Čateks Damir Vitez. Strateški savez dviju najvećih i najstarijih kompanija unutar domaće tekstilne industrije mjera je radi očuvanja radnih mjesta, ali i za jačanje suradnje korištenjem vlastitih resursa.

Koka
Peradarska tvrtka Koka iz Varaždina jedan je od regionalnih lidera u proizvodnji i preradi piletine za tržište. Od 2003. godine tvrtka posluje u sklopu prehrambenoga koncerna Vindija. S više od 1700 zaposlenih Koka Varaždin je prošlu godinu završila sa 1,26 milijardi kuna prihoda, što je bio pad od 2,8 posto u odnosu na godinu prije. Financijski trendovi za ovu godinu pokazuju da bi ova peradarska kompanija 2011. mogla prihodovno pasti za daljnjih 2,6 posto. Tvrtka je najveći rast ostvarila 2008. i 2009. kada joj je godišnji prihod bio na razini od 1,3 milijarde kuna. Tijekom 2007. je ostvareno 1,17 milijardi, a godinu prije 1,05 milijardi kuna.

Zagorje-Tehnobeton
Nakon dobivanja poslova u Mladenovcu, Kragujevcu te Beogradu, kao i graanje tvornica za betonske konstrukcije na Kosovu te prije u BiH, varaždinski građevinari su sredinom godine započeli graditi proizvodni pogon za veliku njemačku kompaniju u Mađarskoj. Upravo zahvaljujući projektima u inozemstvu, tvrtka je uspjelo tijekom godine ne samo zadržati nego i nešto povećati broj zaposlenih koji sada prelazi 900 zaposlenika, a pad prihoda bio je osjetno manji od prosjeka sektora koji je iznosio 25 posto. Zagorje-Tehnobeton je lani uprihodio 1,13 milijardi kuna, što je za oko sedam posto manje u odnosu na 2009.




Komentirajte prvi

New Report

Close