1000 najboljih hrvatskih poduzeća – Splitsko-dalmatinska županija

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2011. u 22:00

Societe Generale – Splitska banka
Societe Generale – Splitska banka drži lidersku poziciju na financijskom tržištu u Dalmaciji preko svoje mreže od 130 poslovnica. Članica je francuskoga financijskoga koncerna Societe Generale grupe, koji je treća po snazi bankarska grupacija u Europi. Banka je lani ostvarila prihod od 1,72 milijarde kuna, što je bio pad od 4,9 posto u odnosu na 2009. godinu. Societe Generale – Splitska banka zapošljava oko 1500 ljudi, a svojim poslovnicama i bankomatima prisutna je u čitavoj Hrvatskoj. U posljednje se vrijeme o ovoj banci u medijima najviše pisalo zbog njihove konstantne kupnje dionica Mercatora.

Brodosplit – brodogradilište
Splitski škver Brodosplit je najveće brodogradilište u Hrvatskoj s više od 2650 zaposlenih. Isto tako ta je tvrtka i u najvećim problemima među svim domaćim brodogradilištima. Prije 16 mjeseci ponudu za kupnju brodogradilišta dala je metalurška tvrtka DIV iz Samobora, no do danas nije puno u vezi s tim napravljeno. Sindikati u Brodosplitu se žestoko protive ulasku DIV-a u njihovu tvrtku optužujući samoborsku tvrtku da nema dovoljno novca za dokapitalizaciju škvera, a ni dobrih planova za njegov prosperitet. Brodosplit je prošlu godinu završio sa 1,51 milijardu kuna prihoda, što je bio pad od 17,6 posto u odnosu na 2009. godinu. Krajem rujna brodogradilište je sklopilo ugovor s njemačkim MAN diesel&turba za licencnu proizvodnju dvotaktnih brodskih motora.

Konstruktor Inženjering
Građevinska tvrtka Konstruktor inženjering sudjelovala je u gradnji svih autocesta u Hrvatskoj od Zagreba prema Splitu i Rijeci, slovenskoj i mađarskoj granici te na istok prema Lipovcu. No sa zastojem cestogradnje u našoj zemlji tvrtka se našla u problemima te se, više ili manje uspješno, okrenula projektima u inozemstvu. Naime, Konstruktor je neuspješno sudjelovao na dva velika regionalna projekta: autoceste Bar – Boljare dužine 167 km u Crnoj Gori te tunelu na autocesti Beograd – bugarska granica. Splitska tvrtka je prošlu godinu završila sa 967 milijuna kuna prihoda, što je bio pad od gotovo 38 posto u odnosu na 2009. Zlatno doba za tvrtku bilo je 2007 i 2008. kada je cestogradnja u Hrvatskoj bila na vrhuncu i kada je prihod Konstruktora iznosio 2,24, odnosno 2,37 milijardi kuna. Slabašna nada za oko 1800 zaposlenika tvrtke i dalje je Crna Gora u kojoj i dalje traju prepucavanja u vezi s gradnjom autocesta bez konačnih odluka o cijeni i izvođaču te bez izvjesnosti da će uskoro biti donesene.

Kerum
Trgovačka tvrtka Kerum, iako ima respektabilan tržišni udio i prihod od oko 1,3 milijarde kuna godišnje, najpoznatija je po svojem kontroverznom vlasniku i gradonačelniku Željku Kerumu. Krajem 1970-ih Kerum je karijeru započeo u građevinskom poduzeću Melioracija te je godinu dana kao vozač bagera radio u Iraku. Godine 1989. je osnovao privatno poduzeće te 1990. otvorio trgovačku radnju, a 1996. je otvorio prvi veliki supermarket u Splitu pod nazivom Kerum. Tijekom 2003. kupio je Diokom, odnosno bivšu Jugoplastiku, te srušio tvornicu kako bi na istoj lokaciji 2007. otvorio veliki trgovački centar pod nazivom Joker.

Cemex Hrvatska
Cemex Hrvatska, odnosno nekadašnji Dalmacijacement, najveći je hrvatski proizvođač cementa s godišnjim kapacitetom od gotovo dva milijuna tona. Tvrtka ima respektabilne logističke kapacitete u regiji koji uključuju tri tvornice cementa, četiri betonare, kamenelom te 10 terminala za uvrećeni cement i devet njih za rasuti cement. Prošlu je godinu tvrtka završila sa 876 milijuna kuna prihoda, što je bilo 8,4 posto manje nego u 2009. No tendencija poslovanja za ovu godinu pokazuje da bi u 2011. prihod mogao biti i 13 posto veći nego lani. Cemex je postao i službeni dobavljač cementa za gradnju luke Gaženica.




Komentirajte prvi

New Report

Close