1000 najboljih hrvatskih poduzeća – Osječko-baranjska županija

Autor: Poslovni.hr , 29. rujan 2011. u 22:00

Belje
Poljoprivredno-industrijski kombinat Belje, koji posluje od 2005. u sklopu Agrokora, jedna je od najvećih hrvatskih tvrtki u tom sektoru. O koliko velikoj tvrtki se radi dovoljno govore brojke od 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za koje od države dobivaju godišnje oko 100 milijuna kuna poticaja. U Belju radi 2100 ljudi koji su u protekloj godini ostvarili prihod od 1,4 milijardi kuna. U odnosu na godinu prije lanjski prihod je bio 7,7 posto veći. Belje je i ovogodišnji dobitnik nagrada za poslovni turizam. Njihov projekt “U srcu Kneževnih vinograda” Sigma CBTour proglasila je za najbolji program hrvatskog poslovnog turizma.

Belišće
Belišće d.d. utemeljeno je 1884. godine kada je bogati industrijalac S. H. Gutmann u istoimenome mjestu sagradio tada najveću europsku pilanu za prorez hrasta. Uz nju se potom razvila proizvodnja tanina, bačava, parketa, briketiranog ugljena, destilacije drva, a doslovno na livadi nastajao je novi grad, grad Belišće. Od 1960. godina temeljna djelatnost Belišća postaje proizvodnja poluceluloze, ambalažnog papira i ambalaže, pa je Belišće danas vodeća kompanija papirne i ambalažne industrije jugoistočne Europe. Sustavnim akvizicijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Makedoniji Belišće od 1992. godine postupno prerasta u regionalnu kompaniju. Sa 1050 zaposlenika Belišće je u 2010. ostvarilo prihod od 737 milijuna kuna, što je bio rast od 27 posto.

Osijek – Koteks
Tijekom 60 godina postojanja, kao pravni slijednik GP Osijeka, DP Niskogradja, odnosno GP Gradnja, od 1946. godine, Osijek-Koteks se strukturalno prilagođavao novim tržišnim i organizacionim modelima i zahtjevima. Svoju osnovnu graditeljsku djelatnost je proširilo na ekspoloataciju pijeska i šljunka iz Drave. Tvrtka je prošlu godinu završila s 716 milijuna kuna prihoda, a što je bio pad od 35 posto u odnosu na 2009. Osijek-Koteks, koji zapošljava oko 850 radnika, u zadnje vrijeme je javnosti bio poznatiji po svojem kontroverznom direktoru i većinskom vlasniku Dragi Tadiću koji je i pod istragom USKOK-a zbog gospodarskog kriminala i podmićivanja sudaca Vrhovnog suda.

Našicecement
Našicecement, u sastavu Nexe grupe, jedina je kontinentalna cementara u Hrvatskoj te druga po veličini, iza Cemexa, s godišnjom proizvodnjom od preko milijun tona cementa i srodnih materijala. Na Badnjak 1974. sklopljen je prvi ugovor za isporuku opreme za izgradnju Tvornice cementa u Našicama s rumunjskim dobavljačem Uzinexportimport te uvoznikom iz Rijeke – tvrtkom Brodomaterijal. Uza sve poteškoće pri izgradnji tvornice i montaži opreme, probna proizvodnja započela je krajem 1980. Razdoblje do 1989. godine obilježili su problemi s nedovoljnim iskustvom radne snage, nekvalitetnom opremom i kreditnim zaduženjima. Usporedo s promjenama u društvu od 1989. godine počelo je razdoblje tehnološke i tehničke modernizacije tvrtke. Pad građevinskih aktivnosti u Hrvatskoj doveo je lani i do pada prihoda u Našicecemetu koji su s ostvarenih 465 milijuna kuna bio 23,5 posto manji nego u 2009.

Saponia
Osječka kemijsko-farmaceutska tvrtka Saponia planira ulazak na tržišta Bugarske i Mađarske, što je dio planiranog proširenja na tržišta istočnoeuropskih zemalja. Direktor tvrtke Damir Skender kazao je kako je od 1998. godine, kada je Saponiu preuzeo Mepas iz Širokog Brijega, u Saponiju uloženo 36 milijuna eura. Samo ove godine u novu liniju za pakiranje tekućih deterdženata investirano je 2,4 milijuna eura. Ove godine planira se proizvodnja od ukupno 75.000 tona, što je povećanje za više od 10.000 tona u odnosu na 2009. Lanjski prihod od 537 milijuna kuna planira se u ovoj godini povećati na 571 milijun.




Komentirajte prvi

New Report

Close