1000 najboljih hrvatskih poduzeća – Brodsko-posavska županija

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2011. u 22:00

Đ. Đaković Montaža
Slavonsko-brodska ĐĐ Montaža najprofitabilnija je tvrtka koja je proizašla iz nekadašnjeg metalurškog mastodonta Đure Đakovića. Kako je većinom projekata bila vezana uz zapadna tržišta, tvrtka je postala zanimljiva njemačkom partneru Bilfinger Berger Power Servicesu (BBPS) koji ju je 2009. godine i preuzeo. Nijemci su oko na Montažu bacili još 2007. kada su kupili 24,9 posto dionica ovog društva, a do danas su stekli ukupno 96,4 posto udjela za što su platili oko 100 milijuna kuna. Danas je ĐĐ Montaža jedna od 10 članica BBPS grupe koji je prošle godine imao prihod od 50 milijuna eura.

AE&E Đuro Đaković TEP
Tvrtka AE&E Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja još je jedno uspješno društvo proizašlo iz kombinata Đuro Đaković. Austrijska kompanija Austrian Energy u potpunosti je preuzela ĐĐ TEP 2000. godine. Kasnijim vlasničkim previranjima na razini grupe tvrtka je promijenila naziv u Andritz Energy&Environment (AE&E). Ulaskom stranog vlasnika ovoj slavonskobrodskoj tvrtki su se otvorila nova izvozna tržišta, što je pripomoglo očuvanju više od 800 radnih mjesta. U S. Brodu se proizvode tlačni dijelovi kotlova za termoelektrane i ostala oprema, a austrijski vlasnik je posljednje tri godine uložio gotovo 17 milijuna eura u modernizaciju postrojenja. Tvrtka je 2010. završila sa 47 milijuna eura prihoda, a očekivanja za ovu godinu su veća za 34 posto, odnosno prihod od oko 63 milijuna.

Projektgradnja
Projektgradnja je najveća slavonskobrodska građevinska tvrtka koja zapošljava oko 550 radnika. Tvrtka je i u krizi uspjela zadržati visoku profitabilnost čemu svjedoči i 19-postotno povećanje prihoda u 2010. godini. Naime, Projektgradnja je lanjsku godinu završila sa 56 milijuna eura prihoda, a u odnosu na 45,6 u godini prije. Na proljeće ove godine poslovanje ove slavonskobrodske tvrtke prošireno je i na strojogradnju kada je u suradnji s Agrokorovim kombinatom PIK Belje osnovano trgovačko društvo “Belje Tvornica opreme i strojeva”. Iz obje tvrtke su samo kratko pojasnili da su navedenu tvrtku osnovali zajednički Belje i Projektgradnja sukladno odredbama društvenog ugovora od 18. veljače.

ĐĐ Specijalna vozila
ĐĐ Specijalna vozila ostala je članica Holdinga Đuro Đaković. Kao što joj govori i samo ime bavi se proizvodnjom oklopnih borbenih vozila. Proizvodni program uključuje borbeno oklopno vozilo AMV 8×8, borbeni tenk M-84D, te razminirač. ĐĐ SV također razvija program modernizacije tenkova T-72 i M-84. Kako je proizvodnja borbenih sustava ipak rijeđa, većina njihova prihoda se odnosi na proizvodnju široke paleta željezničkih vagona. Osim ugovora za obnovu voznog parka HŽ-a, ĐĐ SV ima ove godine ugovore s tvrtkama iz Njemačke, Francuske i Švicarske u vrijednosti od ukupno 6,6 milijuna eura.

Brodska Posavina
Javno poduzeće Brodska Posavina specijalizirano je za vodno-gospodarsku djelatnost. Kako navode u tvrtki, njihova današnja pozicija naslijeđe je dugogodišnjeg rada niza generacija hidrotehničara koji od daleke 1919. godine djeluju i stvaraju na ovim prostorima Slavonije. Iako bazirana u Slavonskom Brodu, tvrtka je radila na projektima u čitavoj Slavoniji, Zagrebu te u susjednoj Bosni i Hercegovini. U njihovoj referentnoj listi je izgradnja vodovodne mreže na čitavom slavonskobrodskom području, kao i radovi za tvrtke poput Montmontaže u Zagrebu, Parsonsa u Sarajevu i Kamen-Ingrada iz Požege. Statistike pokazuju da Brodska Posavina zapošljava 170 radnika. Kriza i zastoj nekih kapitalnih investicija odrazili su se i na poslovanje ove tvrtke koja je lani uprihodila oko 8,5 milijuna eura, a što je bilo 12,2 posto manje nego u u 2009. godini. U samoj tvrtki navode da je posljednjih godina dinamika rasta prihoda bila veća od rasta rashoda.




Komentirajte prvi

New Report

Close