Srbijanski direktori kao da primaju plaće da bi proizvodili gubitke

Ilustracija Ilustracija

Blizu 60 tisuća srpskih poduzeća i poduzetnika ima blokirane račune.

Blizu 60 tisuća srpskih tvrtki i poduzetnika ima blokirane račune, jer njihova dugovanja, bez uračunate kamate, iznose 1,2 milijardu eura. Pored tolikog broja tvtki, koji čine 20 posto ukupnog broja domaćeg gospodarstva, još više poduzeća opterećeno je tzv. problematičnim kreditima. Privatni i javni sektor kasni u vraćanju poslovnim bankama 1,9 milijardu eura.

Prema službenim podacima 2.754 tvrtki je u stečaju, a 172, u kojima je zaosleno 54.648 radnika je u restrukturiranju. U Srbiji su registrirane 103.472 tvrtke i 218.614 poduzetničkih radnji. Prema podacima Agencije za privredne registre  u osam ovogodišnjih mjeseci izbrisano je 6.340 gospodarskih društava i 21.863 poduzetnika. Bilo bi ih znatno više da Ustavni sud nije proglasio neustavnim zakon o automatskom uvođenju stečaja.

Cjelovitu gospodarsku sliku osobito kvare tvrtke u državnom vlasništvu, bilo na republičkoj ili lokalnoj razini. U 570 takvih tvrtki zaposleno 8.242 direktora, njihovih zamjenika i drugih rukovodilaca kojima se godišnje isplaćuje 97 milijuna eura. U isto vrijeme u njima je zabilježen gubitak od 65,8 milijuna eura, pa proizlazi kako dobijaju plaće da bi pravili gubitke. Nova vlada odlučila je direktorima u javnim tvrtkama i državnim agencijama ograničiti gornju granicu plaća na 1.400 eura, što je drastičan udarac po džepu jer su mnogi primali i četverestruko veće iznose. Tako je direktor za kontrolu letenja imao mjesečnu plaću 16 tisuća eura.

Javna poduzeća imaju velike kumulirane gubitke, koji iznose 1,6 milijardu eura. Te tvrtke su samo tijekom prošle godine izgubile 15 posto vlastita kapitala. Na listi 100 kompanija, koje su lani ostvarile najveću dobit nalaze se samo tri javne tvrtke, od kojih je najbolja Elektromreža Srbije. U vrhu gubitaša su Željeznice Srbije,  EPS, Zastava automobili, US stee l( njegov gubitak preuzela je Vlada skupa sa željezarom), Petrokemija...

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve