ZSE: Zašto ste neodlučni?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2013. u 12:25
Thinkstock

Crobex indeks Zagrebačke burze danas oscilira između pozitivnog i negativnog područja, jer su zbog nedostatka značajnijih pozitivnih vijesti investitori neodlučni u kojem smjeru dalje krenuti.

Crobex indeks Zagrebačke burze danas oscilira između pozitivnog i negativnog područja, jer su zbog nedostatka značajnijih pozitivnih vijesti investitori neodlučni u kojem smjeru dalje krenuti.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u blagom minusu od 0,02 posto, na 2.005 bodova, a Crobex10 u blagom plusu od 0,01 posto na 1.109 bodova.

Ipak, od početka mjeseca Crobex je u plusu 3,08 posto, a Crobex10 2 posto, te oba indeksa ostvaruju dobitke treći mjesec zaredom.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 kuna manje nego jučer u ovo doba.

„Prema tehničkoj analizi, Crobex je u formiranju novoga vrha na otprilike 2.032 boda te na putu dobitaka treći mjesec zaredom. Oko te razine mogao bi se dogoditi predah na domaćem tržištu, dok Crobex ne skupi novu snagu, a prva ciljana razina tada bi mu bila 2.250 bodova“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

No, kako dodaje, zadnja tri tjedna tehnička slika tržišta ukazuje na neodlučnost investitora.

„U zadnja tri tjedna na grafu Crobexa vidljive su formacije Doji, Hanging man i Shooting star, koje ukazuju na neodlučnost tržišta. Ostaje za vidjeti u kojem će smjeru ono dalje krenuti“, navodi Gašparević.

Najlikvidnija je zasad dionica Podravke, s ostvarenih 585.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,69 posto, na 287 kuna.

Promet iznad pola milijuna kuna još je ostvaren i povlaštenom dionicom Adrisa, uz blagi rat njezine cijene, za 0,67 posto, na 296 kuna.

Po skoku cijene među likvidnijim izdanjima ističe se dionica Dalekovoda, za 4,48 posto na 48,02 kuna.

Po padu cijene, pak, izdvaja se dionica Privredne banke Zagreb, za 7 posto, na 550 kuna.

Cijena dionice HT-a oslabila je 0,11 posto, na 215,9 kuna.

Od poslovnih vijesti, Ericsson Nikola Tesla izvijestio je danas da je s BH Telecomom potpisao ugovor o modernizaciji paketske jezgrene mreže BH Telekoma vrijedan 10 milijuna kuna. Cijena dionice te kompanije stagnira na 1.550 kuna, uz promet od svega 33.000 kuna.

Od makroekonomskih vijesti, Hrvatska je u utorak izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, a konačni je prinos 5,625 posto.

„Investitori u novo izdanje hrvatskih obveznica postigli su dobru cijenu. Ne bi me iznenadilo da cijena te obveznice poraste, te da investitori ostvare brzu zaradu na njoj, s obzirom da cijene i prinose postojećih hrvatskih izdanja“, navodi Gašparević.

Komentirajte prvi

New Report

Close