ZSE: Vijesti o Mercatoru pogurale Agrokorove perjanice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2013. u 14:01
Ilustracija

Crobexi su i danas ojačali, ponajviše pod utjecajem jačanja cijena dionica u turističkom sektoru i Agrokorovih izdanja.

Nakon snažne prošlotjedne izvedbe, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su i danas ojačali, ponajviše pod utjecajem jačanja cijena dionica u turističkom sektoru i Agrokorovih izdanja. Oko 12,00 sati Crobex je bio na dobitku 0,37 posto, na 1.967 bodova, a Crobex10 za 0,62 posto, na 1.093 boda.

Redovni promet premašio je 11 milijuna kuna, što je otprilike isto kao i u petak u ovo doba. „Na domaćem tržištu nastavljen je danas pozitivni sentiment, koji je obilježio prošli tjedan, uz solidne promete. Najviše su ojačale cijene dionica turističkog sektora, ponajviše Maistre, Valamara te Adrisa“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Dionica Valamara najlikvidnija je s prometom od 2 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 4,38 posto, na 160 kuna. U većem fokusu investitora je i povlaštena dionica Adrisa, s 1,2 milijuna kuna prometa. Cijena joj je porasla 2,6 posto, na 324 kune.

Općenito, u turističkom sektoru najveća dobitnica dionica je Maistre, čija je cijena skočila za više od 17 posto, na 81,99 kuna. Istodobno dionica Arenaturisa poskupjela je 2,7 posto, dok je Rivijere pojeftinila 0,98 posto. Kesić dodaje da su znatnije su ojačale i cijene dionica kompanija iz sastava koncerna Agrokor, vjerojatno pod utjecajem vijesti o mogućem interesu Agrokora za kupnju slovenskog Mercatora.

Današnje slovenske Finance pišu da koncern Agrokor i 10 investicijskih fondova ovih se dana odlučuju o mogućoj predaji neobvezujućih ponuda za kupnju 53,18 posto dionica trgovačkog lanca Mercator. Konačne pregovore o mogućoj prodaji dionica Mercatorovi većinski vlasnici, banke i Pivovarna Laško (PL) planiraju za jesen ove godine, nakon što zainteresirani izvedu dubinski pregled poslovanja i predaju obvezujuće ponude.

Sporazum o neotkrivanju podataka (non-disclosure agreement), koji svjedoči o njihovu zanimanju za Mercator, potpisalo je deset investicijskih fondova te koncern Agrokor, koji je i jedini eventualni strateški partner među interesentima, navode Finance pozivajući se na neslužbene informacije.

Dionicom Leda ostvareno je do podneva 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,36 posto, na 8.300 kuna. Od ostalih Agrokorovih izdanja, dionice Tiska poskupjele su 6,4 posto, Zvijezde 5,15 posto, Vupika 4,9 posto a Belja 1,76 posto.

Od poslovnih vijesti, Optima Telekom izvijestio je jutros da nije uspio prikupiti novac za isplatu dospjele kamate po obveznici oznake OPTE-O-142A. Zbog toga je ta tvrtka odlučila žurno pokrenuti postupak predstečajne nagodbe, i danas e predan prijedlog za pokretanjem tog postupka. Zagrebačka burza obustavila je zbog toga trgovanje dionicom Optima Telekoma u 10,38 sati. Obustava je potrajala do 12,30 sati, kako bi se ulagači imali vremena informirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close