ZSE: Veća aktivnost investitora ojačala Crobexe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. siječanj 2014. u 13:18
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nešto veća aktivnost investitora na Zagrebačkoj burzi nakon blagdana podigla je danas Crobexe, a ohrabruje i podatak o neočekivanom rastu prometa u maloprodaji u studenome.

 Nešto veća aktivnost investitora na Zagrebačkoj burzi nakon blagdana podigla je danas Crobexe, a ohrabruje i podatak o neočekivanom rastu prometa u maloprodaji u studenome.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,34 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 0,4 posto, na 1.004 boda.

Tijekom jutra indeksi su dotaknuli najviše razine od listopada. Tako je Crobex dosegnuo 1.808 bodova, što je njegova najviša razina od 4. listopada, a Crobex10 i 1.005 bodova, najviše od 16. listopada.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak u ovo doba.

„Indeksi su porasli tijekom jutra, što se zahvaljuje nešto većoj aktivnosti investitora nakon blagdana. Promet je solidan, pri čemu se najviše trguje dionicom HT-a“, kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom HT-a ostvareno je gotovo 2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,84 posto, na 174,13 kuna.

Po likvidnosti slijedi redovna dionica Croatia osiguranja, s 540.000 kuna prometa. Cijena joj stagnira na 7.100 kuna.

Najveća dobitnica je dionica RIZ Odašiljača, čija je cijena skočila 16,7 posto, na 70 kuna.

Znatniji dobitak bilježi i dionica Podravke, 4,06 posto, na 271,99 kuna.

Najveća je gubitnica, pak, dionica Magme. Nakon prošlotjednoj skoka za čak 224 posto, jutros joj je cijena korigirana na niže za 8,75 posto, na 2,19 kuna.

U međuvremenu, Državni zavod za statistiku objavio je da je u studenome u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano porastao, za 1 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca pada.

Rast potrošnje nitko nije očekivao. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje u studenome za 0,6 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 0,5 do 1 posto.

„Ohrabrujuć' je to pokazatelj“, komentirala je Nigela Bubalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close