ZSE: Uz visoku likvidnost, Crobexi snažno porasli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2014. u 10:50
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna znatno porasli, uz veliku likvidnost, što pokazuje da ulagači smatraju da su se cijene dionica spustile na dovoljno atraktivne razine, a njihov uspon mogao bi se nastaviti i idućih dana, ako likvidnost ostane visoka.

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna znatno porasli, uz veliku likvidnost, što pokazuje da ulagači smatraju da su se cijene dionica spustile na dovoljno atraktivne razine, a njihov uspon mogao bi se nastaviti i idućih dana, ako likvidnost ostane visoka.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 2,98 posto, na 1.781 bod. Nakon neprekidnog uspona 9 dana zaredom, u petak je dosegnuo najvišu razinu od 7. ožujka, kada je na zatvaranju iznosio 1.782 boda. Crobex10 skočio je, pak, 2,31 posto, na 1.010 bodova.

Uz redovni promet od gotovo 88 milijuna kuna, što je 20 milijuna više nego tjedan dana ranije, ostvareno je i 6,6 milijuna kuna blok transakcijama dionicama HT-a i Leda.

„Nakon što je u svibnju Crobex oscilirao nadomak razine od 1.700 bodova, prva dva tjedna lipnja su donijela oporavak, odnosno prekid negativnog trenda koji traje još od sredine siječnja. I likvidnost je porasla – u prosjeku je dnevno prošloga tjedna iznosila 15 milijuna kuna, dok se u svibnju kretala oko 12 milijuna. Investitori su vjerojatno ocijenili da su se cijene dionica spustile na dovoljno atraktivne razine“, kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom Jadranke, 11 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,28 posto, na 710 kuna.

Slijedi dionica HT-a s prometom od 7,3 milijuna kuna i padom cijene za 0,64 posto, na 154 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, sa šest milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,37 posto, na 294 kune.

Kako je izvijestio Badel 1862, Podravka i još pet kompanija, predale su neobvezujuću ponudu za strateško povezivanje s tim proizvođačem pića i dokapitalizaciju. Dionica Badela pojeftinila je, međutim, nešto više od 7 posto, na 16,65 kuna, svrstavši se među najveće gubitnice.

Potkraj tjedna objavljeno je da se Valamar Adria Holding i Valamar grupa pripajaju trećoj tvrtki iz sastava te grupacije – Rivieri Adrija. Valamar Riviera bit će novo ime najveće turističke tvrtke u Hrvatskoj, što još moraju odobriti glavne skupštine navedenih tvrtki, koje će biti sazvane početkom srpnja.

Dioničari Valamar grupe i Valamar Adria Holdinga u zamjenu za svoje dosadašnje dionice dobit će dionice Riviera Adrije u omjeru 12,7891 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar Adria Holdinga, odnosno 12,0056 dionica Riviere za jednu dionicu Valamar grupe.

Temeljni kapital nove tvrtke time će biti uvećan za 204,4 milijuna kuna, a očekuje se da će objedinjena kompanija imati više od 22 tisuće dioničara.

Dionica Valamar Adria Holdinga poskupila je 8,20 posto, na 204,50 kuna, uz 4,8 milijuna kuna prometa.

Među likvidnijim izdanjima, najveći rast cijene zabilježile su dionice Belja, za 10,8 posto, Đure Đaković Holdinga, za 7,9 posto, Arenaturista, za 7,5 posto, te Jamnice, za 4,67 posto.

Znatniji pad cijene zabilježila je, pak, dionica Petrokemije, za 13,88 posto.

„Nastavi li se ovako povećana likvidnost, Crobex bi se u kratkom roku mogao nastaviti oporavljati. Nešto dugoročnije, tržište kapitala i dalje opterećuju slabi fundamenti“, napominje Čićin-Šain.

Također, navodi i da je ostatak lipnja ispresijecan praznicima, što bi moglo negativno utjecati na obujam trgovanja.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale zbog krize u Iraku, slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja i smanjenja procjena rasta svjetskog gospodarstva.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,7, a Nasdaq indeks 0,25 posto. To je prvi pad tih indeksa nakon tri tjedna neprestanog rasta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX pao 0,8, a pariški CAC 0,9 posto.

„Na inozemnim je burzama bio prilično mlak tjedan, čemu je pridonio i oskudan raspored makroekonomskih izvješća. U fokusu investitora bila je objava Svjetske banke o snižavanju procjene ovogodišnjeg globalnog gospodarskog rata sa 3,2 na 2,8 posto, ponajviše zbog slabijih izgleda rasta SAD-a, Rusije i Kine“, ističe Čićin-Šain.

No, idući tjedan bit će bogatiji makroekonomskim podacima.

„U ponedjeljak se očekuje podatak o američkoj industrijskoj proizvodnji, a dan kasnije o američkim potrošačkim cijenama, a ti su pokazatelji bitni za daljnji smjer kretanja Fedove monetarne politike“, zaključuje Čićin-Šain.

Komentirajte prvi

New Report

Close