ZSE: Uz skroman promet, Crobexi nastavili rasti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2014. u 12:19
Foto: Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi danas trguje mirno, promet je mršav.

Na Zagrebačkoj se burzi danas trguje mirno, promet je mršav, a Crobexi stagniraju, jer nema značajnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi mogle potaknuti tržište.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,20 posto, na 1.838, dok je Crobex10 ojačao 0,15 posto, na 1.052 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva oko 2 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

"Trgovanje je danas usporeno, promet je mršav, a Crobexi stagniraju u pozitivnom području. Građevinski je sektor u plusu, dok je financijski sektor u blagom minusu, a dosad je zabilježen neuobičajeno visok promet dionicama Luke Ploče", kaže Jasmin Zulić, analitičar u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet, oko 480 tisuća kuna, do podneva je ostvaren

dionicom Luke Ploče, pri čemu joj je cijena porasla gotovo 5 posto, na 600 kuna.

S prometom od oko 240 tisuća kuna slijedi dionica HT-a, a cijena joj je oslabila 0,10 posto, na 157 kuna.

Među najvećim se dobitnicama našla dionica Atlantske plovidbe, s rastom cijene za 3,7 posto, na 353,75 kuna, uz promet od oko 190 tisuća kuna.

U nedostatku domaćih vijesti, ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama. A na europskim su burzama cijene dionica danas porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

No, trguje se oprezno, nakon što je podatak o usporavanju rasta kineskog gospodarstva potvrdio strahovanja da se rast globalnog gospodarstva usporava.

Oko 12,00 sati londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u minusu između 0,6 i 1,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close