ZSE: Uz skroman promet, Crobexi blago porasli

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. listopad 2014. u 14:10
Thinkostock

Crobex indeks bio je oko 12,30 sati u plusu 0,15 posto, na 1.839, dok je Crobex10 ojačao 0,10 posto, na 1.050 bodova.

Uz skromnu likvidnost, na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas blago porasli, nastavljajući uspon od petka, no nema vijesti iz domaćeg poslovnog sektora koje bi značajnije potaknule trgovanje.

Crobex indeks bio je oko 12,30 sati u plusu 0,15 posto, na 1.839, dok je Crobex10 ojačao 0,10 posto, na 1.050 bodova.

Tako su Crobexi nastavili uspon od petka, kada je prekinut višednevni pad cijena dionica.

Redovni promet dionicama iznosio je do 12,30 sati oko 3,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak u ovo doba.

"Indeksi su danas blago porasli, likvidnost je slaba, a nema nekih značajnijih vijesti koje bi mogle potaknuti trgovanje, osim da Nadzorni odbor Hrvatske pošte, na sjednici koja će se održati 22. listopada, treba dati suglasnost na prijedlog Uprave o izdanju obveznica u vrijednosti do 400 milijuna kuna", kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet, oko 650 tisuća kuna, do sada je ostvaren povlaštenom dionicom Adrisa, pri čemu joj je cijena porasla 0,8 posto, na 330,95 kuna.

Najviše je, pak, više od 15 posto, na 529 kuna, skočila cijena dionice Hotela Imperial. Prošloga je tjedna ta dionica bila pod pritiskom nakon što je objavljeno da za privatizaciju 50,08 posto državnog udjela u Hotelu Imperial nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda.

Dionicom HT-a danas je ostvareno oko 290 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,15 posto, na 157,30 kuna.

U nedostatku domaćih vijesti, ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama.

"Investitori će i dalje pratiti kretanja na inozemnim burzama, a za nove smjernice čekat će se značajnije vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. U srijedu će biti objavljeno izvješće o indeksima građevinskih radova u kolovozu, kao i stopi nezaposlenosti u rujnu", kaže Ana Matić.

A na europskim su burzama cijene dionica danas pale zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko kompanija. Negativno je na tržišta utjecao i podatak da su u Njemačkoj proizvođačke cijene u rujnu pale 1 posto na godišnjoj razini, što je ojačalo strahovanja od deflacije u najvećem gospodarstvu eurozone.

Oko 12,30 sati londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u minusu između 0,8 i 1,2 posto.

"U fokusu ulagača na svjetskim burzama bit će ovih dana kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao i gospodarska izvješća, primjerice, u utorak o prodaji postojećih nekretnina, a u srijedu i inflacije u SAD-u u rujnu", kaže Ana Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close