ZSE: Unatoč slabijem prometu, Crobex nastavlja uspon

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 14:41
Thinkstock

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

Za razliku od prethodna dva dana, danas je na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja nešto slabiji, ali je Crobex u usponu četvrti dan zaredom, pri čemu je u fokusu investitora svega nekoliko dionica iz turističkog i industrijskog sektora.

Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu od 0,17 posto, na 1.884 boda, što je njegova najviša razina od 27. svibnja 2013. godine. Raste već četvrti dan zaredom, a u tom je razdoblju osvojio 1,4 posto. Crobex10 ojačao je, pak, 0,42 posto, na 1.074 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Za razliku od prethodna dva dana, danas je na domaćem tržištu trgovanje mirnije, a do podneva je tek jednom dionicom ostvaren milijunski promet. Bez novih poticajnih makroekonomskih i korporativnih vijesti, tržište ostaje fokusirano na svega nekoliko dionica iz sektora turizma i industrije“, kaže Dean Pavličević, investicijski savjetnik u društvu Rast te ističe da bi trgovanje moglo ostati mirno do kraja dana.

Milijunski promet do podneva ostvaren je tek povlaštenom dionicom Adrisa, 2,09 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2 posto, na 339 kuna.

Slijedi dionica HT-a, sa 768.000 kuna prometa i porastom cijene za 0,62 posto, na 158 kuna.

Znatnije se trguje i dionicom Luke Ploče. Uz promet od 691.000 kuna, cijena joj je porasla 3,59 posto, na 560 kuna.

U fokusu investitora i dalje je turistički sektor. Najlikvidnija je u tome sektoru dionica Turisthotela, s prometom od 571.000 kuna i rastom cijene za 2,22 posto, na 2.300 kuna.

Slijedi dionica Valamar Adrije Holdinga, sa 560.000 kuna prometa, uz jačanje cijene za 0,9 posto, na 244 kune.

Najveći porast cijene, pak, bilježi dionica Hotela Maestral, za 11,27 posto, na 274 kune. Nadoknadila je tako dio gubitaka od 9. rujna, kad se strmoglavila gotovo 60 posto.

Nakon što nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda za privatizaciju 68,3 posto udjela u Maestralu, Državni ured za upravljanje državnom imovinom ocijenio je da su uvjeti prodaje tog udjela očito bili tržišno neprihvatljivi potencijalnim investitorima te će se oni detaljno analizirati i najvjerojatnije će se pripremiti novi natječaj.

Uskoro se očekuju i rezultati drugog obvezujućeg kruga za prodaju državnog udjela u Hotelu Imperial.

Pavličević napominje da bi se pojedine dionice iz turističkog sektora mogle idućih dana naći na meti prodavatelja, uslijed izostanka interesa strateških partnera za ulazak u vlasništvo kompanija koje su u državnom vlasništvu.

Na europskim se burzama, pak, s nestrpljenjem čekaju rezultati referenduma o nezavisnosti Škotske. Trenutno su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks u plusu između 0,5 i 1 posto.

„Najvažniji indeksi rastu, jer ankete pokazuju da je ipak malo više pristaša ostanka Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu. S jučerašnje sjednice Feda, pak, stigle su nove pozitivne vijesti za ulagače, jer će kamate u SAD-u ostati još neko vrijeme niske, pa se očekuje daljnji rast cijena dionica na Wall Streetu“, zaključuje Pavličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close