ZSE: Ulagači bez jasnih smjernica, u fokusu Croatia osiguranje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. travanj 2013. u 10:26
Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje, jer nema jasnih smjernica, pa bi Crobexi mogli stagnirati uz nizak promet, dok bi se u fokusu mogle naći dionice Croatia osiguranja zbog najavljene privatizacije najvećeg domaćeg osiguravajućeg društva.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,08 posto, na 1.974 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,07 posto, na 1.097 bodova.

Među sektorskim indeksima najviše je, oko 2 posto, skočio Crobextransport, ponajviše zahvaljujući rastu cijene dionice Jadroplova za 9,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer oko 8,4 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego dan prije.

Na listu milijunašica plasirala se samo dionica HT-a, s prometom od 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,23 posto, na 215 kuna.

„Nemamo jasnog trenda. Kako nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, Crobexi balansiraju između pozitivnog i negativnog područja, uz slab obujam trgovanja. Vjerojatno će se tako nastaviti i danas“, kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

Kako dodaje, moguć je nešto veći obujam trgovanja dionicama Croatia osiguranja zbog najavljene privatizacije, te Adrisa, uslijed špekulacija da bi mogao biti zainteresiran za vlasnički ulazak u to osiguravajuće društvo.

Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer da se do početka svibnja očekuje natječaj za privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke (HPB).

Dionica Croatia osiguranja jučer je poskupjela gotovo 4 posto, uz promet od oko 820.000 kuna, dok dionica HPB-a, uz mršav promet, nije zabilježila promjenu cijene.

Od poslovnih vijesti, HUP Zagreb najavio je da će se na Glavnoj skupštini 14. svibnja odlučivati i o isplati dividende u bruto iznosu od 16,0 kuna po dionici. Datum presjeka za stjecanje prava na dividendu jest 30. dan nakon donošenja odluke na Glavnoj skupštini, odnosno 13. lipnja.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, jer se ulagači nadaju dobrim rezultatima kompanija u upravo započetoj sezoni objave kvartalnih poslovnih izvješća.

Dow Jones indeks ojačao je 0,41 posto, na 14.673 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35, a Nasdaq indeks 0,48 posto.

Nakon znatnog pada cijena dionica prošloga tjedna, povratak Dow Jones indeksa na rekordne razine pokazuje da ulagači pad cijena koriste kao priliku za kupnju.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon ohrabrujućih gospodarskih podataka iz Kine i rekordnog dosega Dow Jonesa.

Ipak, trguje se oprezno zbog napetosti na korejskom poluotoku, nakon naznaka da Sjeverna Koreja priprema lansiranje projektila.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros također porasle, no ne previše.

„Ni na inozemnim burzama nema jasnog trenda. Taman kad pomislimo da je započela ozbiljnija korekcija, prodaje usahnu, no tržište nema snage niti za novi jači uzlet“, zaključuje Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close