ZSE: U nedostatku vijesti očekuje se stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. rujan 2014. u 10:34
Thinkstock

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks Zagrebačke burze danas bi mogao stagnirati jer nema važnijih vijesti iz domaćeg poslovnog sektora, a unatoč blagoj korekciji u protekla tri dana, vjerojatno će se zadržati iznad psihološki važne razine od 1.900 bodova.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,17 posto, na 1.919 bodova, a Crobex10 za 0,14 posto, 1.091 bod. Oba indeksa oslabila su treći dan zaredom.

Redovni promet dosegnuo je 33,6 milijuna kuna, što je 19,3 milijuna više nego u petak. Ostvareno je i 12,4 milijuna kuna blok transakcijama dionicama HT-a i Podravke.

Najveće gubitnice bile su dionice Liburnia Riviera Hotela, s padom cijene za 6,42 posto, na 3.500 kuna, te povlaštene dionice Adris Grupe, za 4,32 posto, na 330,08 kuna.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 11 milijuna kuna redovnog prometa, a cijena joj je porasla 1,12 posto, na 164,70 kuna.

„Uz snažan promet dionicama, jučer su Crobexi oslabili treći dan zaredom, i dalje pod utjecajem dobitonosnih prodaja nakon višednevnog uspona cijena. Kako nema značajnijih novosti za kompanije čije su dionice sadržane u Crobexu, i danas očekujem stagnaciju indeksa“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austra.

Pod utjecajem dobitonosnih prodaja, jučer je najviše pao Crobexturist indeks, za 0,49 posto. Najveći dobitak ostvario je, pak, Crobexkonstrukt, za 1,79 posto.

„S obzirom da dosadašnja korekcija na burzi nije bila oštra, vjerujem da bi Crobex mogao ostati iznad psihološki važne granice od 1.900 bodova“, zaključuje Harambašić Nereau.

Nove smjernice investitorima bi moglo dati današnje izvješće Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji u kolovozu.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Njihove procjene kreću se od stagnacije do rasta za 2,5 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to drugi mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, ali sporije nego mjesec dana prije, kada je skočila za 1,4 posto.

Na inozemnim burzama, pak, nastavljena je korekcija najvažnijih indeksa. Tako su na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagače pokolebali prosvjedi u Hong Kongu, koji bi mogli narušiti rast kineskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 0,25 posto, na 17.071 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 posto, na 1.977 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 4.505 bodova.

Zbog toga su jutros i na azijskim burzama cijene dionica pale, drugi dan zaredom.

Komentirajte prvi

New Report

Close