ZSE: U fokusu poslovni rezultati kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 10:37
Thinkstock

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 rast Crobexa.

Na raspoloženje investitora na Zagrebačkoj burzi ovoga tjedna ponajviše će utjecati poslovni rezultati domaćih kompanija, čija će se objava tijekom tjedna intenzivirati, a u međuvremenu se očekuje oprezno trgovanje, vjerojatno uz stagnaciju Crobexa.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 rast Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna za 0,47 posto, na 1.845 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.053 boda, nakon što su u prethodna dva tjedna oba indeksa izgubila više od 4 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna oko 56 milijuna kuna, što je otprilike 8 milijuna manje nego tjedan dana prije.

"Crobexi su prošli tjedan završili u pozitivnom području uz likvidnost koja je ostala na približnoj razini kao i prethodnih tjedana – u prosjeku dnevno 12 milijuna kuna. Tome su znatno pridonijele blok transakcije dionicama Adrisa, Leda i Jamnice", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet ostvaren je bio povlaštenom dionicom Adris grupe, gotovo 17 milijuna kuna, što u blok transakcijama, što u redovnom trgovanju. U redovnom trgovanju cijena te dionice porasla je 3,45 posto, na 341,40 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno u MTP trgovanju 7,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,35 posto, na 19,89 kuna.

U fokusu ulagača bila je i dionica Luke Ploče, kojom je u blok transakcijama i redovnom trgovanju ostvaren promet od oko 6,7 milijuna kuna. Pritom joj je cijena skočila oko 19 posto, na gotovo 690 kuna, pa je i jedna od najvećih dobitnica.

Blok transakcije ostvarene su još i dionicama Leda, u visini od od 4,3 milijuna kuna i Jamnice, oko 4 milijuna kuna.

Najveći rast cijene, 81 posto, na 490 kuna, prošloga je tjedna zabilježila dionica Kaštelanskih staklenika, a uz promet od oko milijun kuna. Uspon cijene uslijedio je nakon što je ta tvrtka objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju, a u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Znatniji porast cijene bilježile su i dionice Slavonskog ZIF-a, za 11,2 posto, Hotela Maestral 6,3 posto te Hotela Imperial 5,8 posto.

Na strani gubitnica, pak, izdvaja se dionica Kraša, s padom cijene za 4,2 posto, Turisthotela za 3,4 posto te Auto Hrvatske za 2,7 posto.

"U fokusu investitora ovoga tjedna bit će poslovni rezultati domaćih kompanija za treće tromjesečje, koji će ponajviše utjecati na smjer kretanja Crobexa", smatra Špoljar.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nakon četiri tjedna pada, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, a ni gospodarski pokazatelji nisu bili tako loši kao proteklih tjedana.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,6 posto, na 16.805 bodova, dok je S&P 500 skočio 4,1 posto, na 1.964 boda, što je njegov najveći tjedni rast od siječnja 2013. godine. Nasdaq indeks osvojio je, pak, 5,3 posto, dosegnuvši 4.483 boda.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,2 posto, na 6.388 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,5 posto, na 8.987 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 4.128 bodova.

"Prošlotjedni uspon svjetskih burzovnih indeksa zahvaljuje se solidnim makroekonomskim pokazateljima, prije svega PMI indeksa vodećih svjetskih gospodarstava i povjerenja potrošača eurozone, koji su bili iznad očekivanja. Dobrom raspoloženju doprinijeli su i poslovni rezultati kompanija, prije svega Microsofta, Caterpillara, UBS-a i Yahooa", navodi Špoljar.

U fokusu investitora i ovoga će tjedna biti poslovni rezultati, kao i makroekonomska izvješća.

"Danas se očekuje objava podataka o poslovnoj klimi u Njemačkoj i proizvodnim aktivnostima u SAD-u, a sutra o poslovnom povjerenju u Italiji, maloprodaji u Japanu te narudžbama trajnih dobara i povjerenju potrošača u SAD-u", zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close