ZSE: U fokusu investitora i dalje dionica Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 10:51
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu bi u fokusu investitora mogla biti dionica Ine, nakon MOL-ovog prijedloga o isplate dividende, no općenito se očekuje mirno trgovanje, a i Crobexi bi mogli stagnirati, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Na Zagrebačkoj burzi i u srijedu bi u fokusu investitora mogla biti dionica Ine, nakon MOL-ovog prijedloga o isplate dividende, no općenito se očekuje mirno trgovanje, a i Crobexi bi mogli stagnirati, jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je porastao 0,71 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 za 1,29 posto, na 1.033 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,6 milijuna kuna, što je oko 1,5 milijuna više nego dan prije, a još je 2 milijuna kuna ostvareno u blok prometu dionicom HT-a, po cijeni od 156,25 kuna.

Dionicama HT-a imale su najveći promet i u redovnom trgovanju, 1,3 milijuna kuna, a cijena im je zabilježila blagi rast, za 0,01 posto, na 156,01 kune.

Milijunski promet ostvaren je bio i dionicom Valamar Riviere, kojom se trguje na MTP-u, uz pad cijene za 0,10 posto, na 19,53 kune.

Među dobitnicama najviše je poskočila cijena dionica Excelsa nekretnine, za 7,42 posto, na 85 kuna.

"Za jučerašnji oporavak Crobexa ponajviše je zaslužan skok cijene dionice Ine uslijed najave isplate 2 milijardi kuna na ime dividende. Ta bi dionica i dalje mogla biti u fokusu investitora", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Cijena dionice Ine skočila je jučer 5,71 posto, na 3.700 kuna, uz promet od oko 135 tisuća kuna.

MOL je u utorak objavio da je od Uprave Ine zatražio sazivanje izvanredne skupštine dioničara, na kojoj bi se odlučivalo o isplati izvanredne dividende u iznosu od 2 milijarde kuna iz zadržane dobiti.

Komentirajući to, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je da bi to sigurno bilo štetno za Inu.

Premijer Zoran Milanović izjavio je, pak, kako se mora bolje upoznati sa zahtjevom MOL-a, istaknuvši kako mu je taj zahtjev "na prvu ruku" nejasan, jer se obično ta dobit ostavljala u kompaniji kako bi se dalje ulagalo.

Rinkovec ističe da će investitori i dalje pratiti reakcije hrvatske strane u vezi MOL-ove najave isplate dividende. Na burzi, pak, očekuje nastavak letargičnog raspoloženja, koje traje već četiri tjedna, jer tržište nema poticaja.

"Trgovanje je općenito vrlo mirno. Možemo se samo nadati da će s približavanjem kraja godine, kada se obično uljepšavaju investicijski portfelji, i Crobexi dobiti pozitivan poticaj", zaključuje Rinkovec.

A na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks blago skliznuli s rekordnih razina, jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije nakon nejasnih makroekonomskih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Ulagače je prvo ohrabrio podatak da je, prema drugoj procjeni, američko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na prvu procjenu od 3,5 posto. Međutim, kasnije su ih pokolebali podaci o padu povjerenja potrošača u SAD-u u studenom na najnižu razinu u pet mjeseci i slabljenju cijena kuća.

Dow Jones oslabio je 0,02 posto, na 17.814 bodova, a S&P 500 0,12 posto, na 2.067 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 4.758 bodova.

Na većini azijskih burzi u srijedu su cijene dionica porasle, jer je ulagače ohrabrio snažan rast američkog bruto domaćeg proizvoda, a nadaju se i da će smanjenje kamata u Kini razbuditi drugo po veličini svjetsko gospodarstvo

Komentirajte prvi

New Report

Close