ZSE: U fokusu investitora dionice Đure Đaković Holdinga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. siječanj 2015. u 13:33
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U opreznom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak Crobexi stagniraju uz nizak obujam trgovanja, pri čemu su u fokusu investitora dionice Đure Đaković Holdinga.

U opreznom trgovanju na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak Crobexi stagniraju uz nizak obujam trgovanja, pri čemu su u fokusu investitora dionice Đure Đaković Holdinga.

Crobex indeks bio je u 12,40 sati u blagom minusu od 0,02 posto, na 1.771 bodu, dok je Crobex10 bio u skromnom plusu, za 0,05 posto, na 1.020 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,1 milijun kuna, što je 1,7 milijuna manje nego u petak u otprilike isto doba.

"U nedostatku važnijih poslovnih vijesti, na domaćoj burzi nema danas značajnije aktivnosti. Investitori su oprezni, a u fokusu je, kao i u petak, dionica Đuro Đaković Holdinga", kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionicom Đure Đakovića ostvaren je najveći promet, u visini od 782.000 kuna, a cijena joj je pritom skočila 8,1 posto, na 36,95 kuna.

Uprava Zagrebačke burze odobrila je uvrštenje 4,36 milijuna novoizdanih dionica Đure Đaković Holdinga na redovito tržište, kojima se danas počelo trgovati.

Tijekom tri kruga dokapitalizacije odnosno upisa novih dionica, temeljni kapital Đuro Đaković Holdinga povećan je za 87,2 milijuna, na 151,9 milijuna kuna, te je sad podijeljen na 7,597 milijuna dionica nominalne vrijednosti 20 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica Plave lagene, s prometom od 522.000 kuna. Cijena joj je skočila 9,63 posto, na 4.490 kuna, pa je najveća dobitnica.

Znatniji cjenovni dobitak bilježe još i dionice Dalekovoda, za 4,61 posto, na 13,6 kuna te Excelsa nekretnina, za 4,6 posto, na 88,88 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najveća gubitnica zasad je dionica AD Plastika, s padom cijene za 3,5 posto, na 91 kunu.

Od domaćih makroekonomkih objava, dodaje Medić, sutra se očekuje indeks proizvođačkih cijena industrije u prosincu te podatak o trgovini na malo u studenom, dok će u srijedu biti objavljen podatak o izdanim odobrenjima za građenje u studenom te podaci o turističkim noćenjima i dolascima u studenom.

Na europskim su burzama u ponedjeljak indeksi nadoknadili dio prošlotjednih gubitaka, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru nakon vijesti o preuzimanjima.

Frankfurtski DAX indeks bio je oko 12,30 sati na dobitku 1,50 posto, na 9.794 boda, dok je pariški CAC porastao 1,55 posto, na 4.243 boda, a londonski FTSE 0,45 posto, na 6.529 bodova.

"Nakon dva tjedna pada, na europskim burzama vlada optimizam, vjerojatno potaknut špekulacijama o mogućem uvođenju programa kupnje državnih obveznica od strane ECB-a", ističe Medić.

Od važnijih makroekonomskih pokazatelja, sutra će biti objavljen podatak o inflaciji u Velikoj Britaniji u listopadu, u srijedu o rujanskoj trgovini na malo u SAD-u, a u petak o prosinačkoj inflaciji u Njemačkoj, eurozoni i SAD-u, zaključuje Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close