ZSE: U fokusu Ericsson Nikola Tesla i podatak o BDP-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. svibanj 2014. u 09:19
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 3 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Nakon znatnog rasta u protekla tri dana, Crobex indeksi Zagrebačke burze mogli bi se naći pod pritiskom jer se od danas dionicom Ericssona Nikole Tesle trguje bez prava na dividendu, a ulagači čekaju i objavu ključnog podatka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje.

Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 3 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex je jučer porastao 1 posto, na 1.719 bodova, ojačavši treći dan zaredom. Crobex10 porastao je, pak, 1,64 posto, na 984,16 bodova.

Redovni promet iznosio je 12,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan ranije. Još 2,6 milijuna kuna ostvareno je blok prometom dionicama Leda po cijeni od 8.350 kuna.

Najveći promet, 2,7 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Ericssona Nikole Tesla, čija je cijena blago pala, za 0,01 posto, na 1.587,80 kuna.

U fokusu ulagača bila je i dionica HT-a, s prometom od 2,5 milijuna kuna i rastom cijene za 0,41 posto, na 154,6 kuna.

Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica bila je dionica Ine, sa cjenovnim skokom od 6,7 posto, na 3.500 kuna, nakon vijesti da je Nadzorni odbor usvojio prijedlog izmjena korporativnog upravljanja kompanijom.

Nadzorni odbor AD Plastika jučer je, pak, donio odluku o isplati dividende u bruto iznosu od 8 kuna po dionici, umanjeno za iznos predujma dividende u bruto iznosu od 4 kune po dionici, koji je već isplaćen. Dionica te kompanije ojačala je 0,90 posto, na 112 kune, uz promet od 740.000 kuna.

„Ovoga tjedna na domaćem tržištu prevladavao je pozitivni sentiment. Crobex je jučer porastao treći dan zaredom, uz solidan promet, primarno zahvaljujući snažnom rastu cijene dionice Ine, za 6,7 posto“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Oba su indeksa od početka tjedna na dobitku, pri čemu Crobex za 1,22 posto, a Crobex10 za 2,52 posto.

No, od danas se dionicom Ericssona Nikole Tesle trguje bez prava na dividendu od 320 kuna po dionici, pa bi to moglo utjecati negativno na izvedbu Crobexa.

„Danas bi se zbog nastupa ex-dividned datea za dionicu Ericssona Nikole Tesle Crobexi mogli naći pod pritiskom. Također, u fokusu investitora bit će objava BDP-a za prvo tromjesečje“, ističe Oluić.

Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvo tromjesečje, a unatoč solidnom rastu industrijske proizvodnje i izvoza, većina makroekonomista očekuje pad gospodarstva 10. kvartal zaredom.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,3 posto na godišnjoj razini. Pritom jedan očekuje rast od 0,2 posto, dvoje stagnaciju, a ostali pad između 0,3 i 0,5 posto.

Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to znatno sporiji pad nego u četvrtom lanjskom tromjesečju, kada je gospodarstvo potonulo 1,2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close