ZSE: U fokusu dionice Valamara, HT-a i Magme

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2014. u 12:37
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

U nedostatku važnijih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi trgovanje danas protječe mirno, pri čemu Crobexi bilježe blagi uspon, a u fokusu investitora dionice su Valamar Adrije, HT-a i Magme.

U nedostatku važnijih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi trgovanje danas protječe mirno, pri čemu Crobexi bilježe blagi uspon, a u fokusu investitora dionice su Valamar Adrije, HT-a i Magme.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,14 posto, na 1.814 bodova, a Crobex10 0,13 posto, na 1.005 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,3 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i u petak u ovo doba.

„U nedostatku značajnijih poslovnih vijesti, na domaćem tržištu danas nema znatnije aktivnosti. Uz standardno likvidnija izdanja, u fokusu investitora su dionice Magme i Valamar Adrije, čije cijene nastavljaju uspon“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, od važnijih domaćih objava, u srijedu se očekuje objava podatka o nezaposlenosti za prosinac, a u četvrtak indeksa građevinskih radova za studeni 2013. godine.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Valamar Adrije, u visini od 639.000 kuna. Cijena joj je skočila 4,45 posto, na 175 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s gotovo pola milijuna kuna prometa, i padom cijene za 0,46 posto, na 172,5 kuna.

Po dobitcima, među likvidnijim izdanjima ističu se dionice Magme, čija je cijena porasla 6,85 posto na 2,65 kuna, te Uljanik plovidbe, sa skokom cijene za 7,68 posto, na 212 kune.

Većina dionica danas ostvaruje rast cijena. Među rijetkim gubitnicama izdvaja se dionica Jadroplova, s padom cijene za 2,32 posto, na 92 kune.

Na europskim i azijskim burzama danas vlada negativan sentiment pod utjecajem usporavanja rasta kineskog gospodarstva u zadnjem tromjesečju 2013., napominje Medić. Tako su londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX trenutno u minusu od 0,01 do 0,25 posto.

„Od važnijih makroekonomskih objava, ovaj tjedan očekujemo u četvrtak objavu indeksa proizvodnje i usluga za siječanj za Francusku, Njemačku i eurozonu. U nastavku tjedna, na smjer kretanja tržišta prvenstveno će utjecati daljnje objave financijskih rezultata kompanija u SAD-u“, zaključuje Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close