ZSE: U fokusu dionice Diokija i Belja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2013. u 12:31
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Uz skromnu likvidnost, na Zagrebačkoj burzi oko podneva je Crobex indeks bio u blagom plusu, a najviše se trgovalo dionicama Diokija i Belja, dok investitori čekaju nove smjernice iz poslovnog sektora.

 Uz skromnu likvidnost, na Zagrebačkoj burzi oko podneva je Crobex indeks bio u blagom plusu, a najviše se trgovalo dionicama Diokija i Belja, dok investitori čekaju nove smjernice iz poslovnog sektora.

Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu, od 0,02 posto, na 1.772 boda.

Istodobno, Crobex10 bio je u minusu 0,28 posto, na 998 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 2 milijuna kuna, te je bio otprilike 1,2 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Na domaćem tržištu Crobex je danas u blagom porastu, no uz skroman promet. Uz uobičajeno nalikvidnija izdanja, najviše se trguje dionicama Diokija i Belja, no nema nikakvih službenih objava iz tih tvrtki. U fokusu investitora je i dionica Saponije, koja je u petak ispunila uvjete za ulazak u modalitet redovnog trgovanja“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionica Diokija bila je do podneva nalikvidnija, s 520.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 5,69 posto, na 14,68 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Belja, sa 309.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 4,44 posto, na 53,66 kuna.

Najveća dobitnica dionica je Saponije – cijena joj je skočila 10,42 posto, na 265 kuna, a dosad je njome ostvareno i 143.000 kune prometa.

Među likvidnijim izdanjima, po gubitku se izdvaja dionica Ingre, čija je cijena pala 2,5 posto, na 3,11 kuna.

Cijena dionice HT-a stagnira na 173.47 kuna, uz promet od gotovo 200.000 kuna.

Od poslovnih vijesti, Varteks je danas objavio da je kroz sklopljenu pravomoćnu predstečajnu nagodbu i sporazum s razlučnim vjerovnicima postao prva velika domaća tvrtka koja se uspjela dogovoriti o načinu namirenja postojećeg duga i novim izvorima financiranja.

Dionici Varteka cijena je do podneva porasla 10 posto na 17,50 kuna, no uz skromnih 7.875 kuna prometa.

„Na europskim i azijskim burzama danas uglavnom prevladava pozitivni sentiment, nakon što su šest svjetskih velesila i Iran postigli dogovor o nuklearnom programu Teherana“, navodi Matić.

Dodaje da pozitivno na investitore utječe i skok američkog S&P 500 indeksa po prvi puta u povijesti iznad psihološke granice od 1.800 bodova, dodaje Matić.

„Investitori na domaćem tržištu i dalje će pratiti kretanja na svjetskim burzama, a od makroekonomskih objava koje bi im mogle dati smjernice, tek u petak očekuje se podatak o turističkim dolascima u listopadu, kao i prvoj procjeni BDP za treće tromjesečje“, ističe Matić

Na inozemnim burzama, kaže Matić, danas se očekuje podatak o prodaji kuća u SAD-u u listopadu, a sutra o izdanim građevinskim dozvolama u SAD-u rujnu, te indeksu povjerenja potrošača.

Komentirajte prvi

New Report

Close