ZSE: Stagnacija Crobexa pod utjecajem ciparske krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. ožujak 2013. u 10:32
Guliver/Thinkstock

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 61 milijuna kuna, što je 35 milijuna manje nego tjedan dana prije.

 Pod utjecajem nesigurnosti na svjetskim tržištima zbog ciparske krize, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi stagnirali, uz slab promet, a po dobitcima su se istaknule dionice Dalekovoda, Maistre i brodarskih komanija.

Crobex indeks prošloga je tjedna blago ojačao, za 0,09 posto, na 2.004 boda, dok je Crobex 10 oslabio 0,10 posto, na 1.110 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 61 milijuna kuna, što je 35 milijuna manje nego tjedan dana prije. U blok transakcijama povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je još 5 milijuna kuna, a Slavonskog ZIF-a 2,6 milijuna.

„Protekli su tjedan na dioničkim tržištima u svijetu obilježile vijesti u vezi Cipra. Najviše su pritom pali europski burzovni indeksi, a pod negativnim utjecajem izvana, i Crobexi su bili pod pritiskom“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Eurozona je postavila rok ciparskim vlastima da do ponedjeljka odluče hoće li pristati na međunarodnu pomoć po zadanim uvjetima, ili će Europska središnja banka prestati osiguravati likvidnost Cipru, objašnjava Mažurin.

Zbog toga je na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,2, a Nasdaq indeks 0,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,6, a pariški CAC 1,9 posto. „Rezultat dogovora oko Cipra i idućih će dana ponajviše utjecati na smjer kretanja inozemnih burzi, a potom i domaćeg tržišta“, zaključuje Mažurin.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od 15,2 milijuna kuna. Cijena joj je pala 0,81 posto, na 216 kuna. Slijedi dionica Diokija, s prometom od 3,8 milijuna kuna i porastom cijene za 19,06 posto, na 20,05 kuna. U redovnom trgovanju, povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je gotovo 3,8 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,19 posto, na 294,47 kuna. U većem fokusu investitora bile su i dionice Ericssona Nikole Tesle te Dalekovoda, kojima je ostvareno nešto više od 2 milijuna kuna prometa. Pritom je dionici Ericssona cijena ojačala 1,02 posto, na 1.537,5 kuna.

Dionica Dalekovoda je, pak, po skoku cijene za 26,29 posto, na 62,40 kune, najveća tjedna dobitnica. Za taj rast najzaslužniji je skok njezine cijene u petak za gotovo 30 posto. U petak je istekao rok za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda, koji će, prema medijskim napisima, prihvatiti vjerovnici na koje se odnosi najveći dio tražbina, čime bi početkom travnja nad tom tvrtkom mogao uspješno biti zatvoren postupak predstečajne nagodbe.

Po dobitcima se ističe i dionica Maistre, s porastom cijene od 20,95 posto, na 89,50 kuna. Rezultat je to rješenja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), kojim se rovinjskoj tvrtki Adria Resorts odobrava objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje društva Maistra. Adria Resorts će za dionice Maistre ponuditi cijenu od 90,50 kuna po dionici, što je znatno iznad prosječne cijene dionica Maistre u razdoblju od tri mjeseca prije nastanka obveze na objavu ponude za preuzimanje, koja je iznosila 60,46 kuna.

Osjetno su, za 9,6 posto, na 134 kune, poskupjele i dionice Luke Rijeka, potaknute medijskim napisima kako već neko vrijeme traju pregovori između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i jedne kineske kompanije o davanju u dugogodišnju koncesiju dijela terminala Luke Rijeka. Svi sektorski indeksi na tjednoj razini bilježe rast, izuzev prehrambenog sektora, koji je tjedan završio u minusu od 0,22 posto. Najviše je porastao Crobextransport, za 3,57 posto, koji je ovotjednim dobitcima podebljao pluseve od početka godine.

Dionica Atlantske plovidbe protekloga je tjedna ojačala 7,5 posto, Jadroplova 7,4 posto, a Tankerske plovidbe 4,9 posto. Jedino je dionica Uljanik plovidbe oslabila, za 1,8 posto. „Od početka godine pojedine brodarske dionice ojačale su više od 60 posto, što je posljedica jake korelacije s indeksom vozarina BDI, koji je do sada u plusu više od 30 posto, i raste već četvrti tjedan uzastopno“, navodi Mažurin. Od početka godine dionica Atlantske plovidbe poskupjela je 68 posto, a Jadroplova 67 posto, dok je dionica Tankerske plovidbe u plusu 8,5 posto, a Uljanik plovidbe 1,5 posto. No, napominje Mažurin, ostaje za vidjeti hoće li se rast vozarina na svjetskom tržištu pretvoriti u dugoročni trend.

„Prošle godine BDI indeks potonuo je 41 posto, zabilježivši najlošiju godišnju izvedbu u zadnjih 26 godina. Međutim, od početka ove godine raste i to zbog veće svjetske trgovine žitaricama, te okretanja Kine uvozu željezne rudače, budući su troškovi proizvodnje te rude u Kini vrlo visoki“, ističe Mažurin.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close