ZSE spava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 13:27
Thinkstock

Uoči produljenog blagdanskog vikenda, na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja ostao skroman, dok Crobexi bilježe blagi minus, pri čemu se po gubitku izdvaja dionica Hotela Cavtat.

Uoči produljenog blagdanskog vikenda, na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja ostao skroman, dok Crobexi bilježe blagi minus, pri čemu se po gubitku izdvaja dionica Hotela Cavtat.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,14 posto, na 1.731 bodu, što je njegova najniža razina od 27. prosinca 2012. godine, kada je na zatvaranju bio 1.727 bodova.

I Crobex10 se spustio za 0,14 posto, te iznosi 975 bodova, što je njegova najniža razina od 26. ožujka ove godine, kada je na zatvaranju toliko iznosio.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 2 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego jučer u ovo doba.

„Pred produljeni blagdanski vikend obujam trgovanja na domaćem tržištu i dalje je vrlo skroman. Najviše se trguje dionicom HT-a i Ericssona Nikole Tesle. Najlikvidnija izdanja ne bilježe veće cjenovne promjene, pa i Crobexi stagniraju“, kaže Jasmin Zulić, analitičar u investicijskom društvu Credos.

Kako dodaje, do kraja dana na burzi se ne očekuju veće promjene, te napominje da sutra burza radi skraćeno, do 13 sati.

Dionicom Ericssona Nikole Tesle do podneva je ostvareno 455.000 kuna prometa, a cijena joj je u blagom plusu, za 0,06 posto, na 1.619 kuna.

Iz Ericssona Nikole Tesle skrenuli su danas pozornost investitorima da je izmijenjen datum utvrđivanja popisa imatelja prava na isplatu dividende (record date) u odnosu na njihovu dosadašnju praksu. Kako stoji u pozivu za glavnu skupštinu, pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 320 kuna po dionici imaju dioničari koji će 3. lipnja imati na računu vrijednosne papire u SKDD. Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 30. svibnja 2014. godine. Dividenda će se isplatiti 17. lipnja 2014. godine.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s ostvarenih gotovo 300.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,58 posto, na 162,7 kuna, te je nadomak povijesno najniže razine od 162,6 kuna, koju je dotaknula sredinom ožujka.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila paket mjera za smanjenje proračunskog deficita za daljnjih 0,4 posto BDP-a, ili za 1,3 milijarde kuna. Među ostalim, oko 350 milijuna kuna planira se uprihoditi dodatnim mjerama koje bi regulirale naknadu za radiofrekvencijski spektar, koje plaćaju teleoperateri. No, odluka o tome danas nije donesena, već je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zaduženo da do iduće sjednice Vlade predloži pravilnik koji to regulira.

Među najvećim gubitnicama dionica je Hotela Cavtat, čija je cijena potonula više od 18 posto, na 200,2 kune, uz 51.400 kuna prometa.

Uprava Hotela Cavtat sazvala je za 23. svibnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala za 6,14 milijuna kuna, reinvestiranjem 3 milijuna kuna lanjske neto dobiti i 3,14 milijuna kuna zadržane dobiti iz 2011. godine. Također, predlaže povlačenje dionica s redovitog tržišta Zagrebačke burze, pri čemu bi dioničari ostvarili pravičnu naknadu najkasnije u roku dva mjeseca od upisa takve odluke u sudski registra Trgovačkog suda u Splitu.

Po dobitku, pak, ističe se dionica Viadukta, sa skokom cijene za 5,6 posto, na 280 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close