ZSE: Skromno trgovanje uoči sutrašnjeg blagdana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. kolovoz 2014. u 11:35
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta Crobexa, na Zagrebačkoj burzi analitičari danas očekuju njihovu stagnaciju, uz nastavak skromnog trgovanja uoči sutrašnjeg blagdana.

Nakon jučerašnjeg snažnog rasta Crobexa, na Zagrebačkoj burzi analitičari danas očekuju njihovu stagnaciju, uz nastavak skromnog trgovanja uoči sutrašnjeg blagdana.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je porastao 0,99 posto, na 1.817 bodova, a Crobex10 za 1,08 posto,a na 1.031 bod.

Tako su oba indeksa na putu tjednih dobitaka – Crobex je od početka tjedna u plusu 0,6 posto, a Crobex10 0,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Leda s ostvarenim prometom od 1,1 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,3 posto na 8.850 kuna.

Slijede dionice Opeke, s prometom od 960 tisuća kuna i stagnacijom cijene na 240 kuna, a potom dionica Ericsson Nikole Tesle, s prometom od 876 tisuća kuna, i rastom cijene za 3,9 posto 1.351 kunu.

„Jučerašnji dan na domaćem tržištu obilježio je snažan rast ključnih dioničkih indeksa, uz i dalje skroman obujam trgovanja, pri čemu je milijunski promet ostvaren tek dionicom Leda“, ističe Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitske banke.

Među deset najlikvidnijih izdanja, kao dobitnicu danas ističe dionicu Belja, s rastom cijene od 4,24 posto, uz promet od 341 tisuću kuna.

„Danas se na burzi ne očekuju značajnije promjene razine likvidnosti“, kaže Leko.

Burza sutra ne radi zbog blagdana Velike Gospe.

Na europskim burzama jučer su najvažniji indeksi porasli. Londonski FTSE indeks porastao je 0,37 posto na 6.657 bodova, njemački DAX 1,43 posto, na 9.199 bodova, a francuski CAC za 0,78 posto, na 4.195 bodova.

„Objave makroekonomskih pokazatelja o značajnom padu japanskog BDP-a od 6,8 posto na godišnjoj razini, kao i slabijem rastu industrijske proizvodnje te smanjenoj kreditnoj aktivnosti u Kini nisu imali značajnijeg utjecaja na raspoloženje europskih ulagača“, navodi Leko.

Također, dodaje, objavljen je i podatak o stagnaciji industrijske aktivnosti u eurozoni, kao i novoj rekordnoj razini talijanskog duga.

„Privid smirivanja napetosti oko Ukrajine i Iraka, uz objave nekoliko dobrih poslovnih rezultata, njemačkog E.ON-a i švicarskog Swiss Lifea, dali su vjetar u leđa rastu ključnih dioničkih indeksa“, kaže Leko.

Trgovanje na američkom tržištu, pak, bilo je pod utjecajem objave slabijeg od očekivanja podatka o rastu maloprodaje. Indeks S&P 500 dan je završio rastom od 0,67 posto, na 1.946 bodova, Nasdaq s 1,02 posto 4.434 boda, a Dow Jones je porastao 0,55 posto na 16.651,80 bodova.

„Budući da je američka maloprodaja stagnirala, a situacija u Ukrajini izašla iz fokusa javnosti, među ulagačima se proširio optimizam kako Fed neće u skoro vrijeme posegnuti za promjenama kamatnih stopa. Objave slabijih makroekonomskih pokazatelja u Europi su također pale u drugi plan, te su se ulagači okrenuli objavama kvartalnih poslovnih izvješća“, zaključuje Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close