ZSE: Skroman porast Crobexa treći tjedan za redom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. siječanj 2015. u 12:26
. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna skromnih 0,04 posto, na 1.780 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.030 bodova.

 I prošloga su tjedna na Zagrebačkoj burzi indeksi porasli, treći tjedan zaredom, no vrlo skromno, i tek ostaje za vidjeti hoće li najnovije popuštanje monetarne politike Europske središnje banke (ECB) imati utjecaja i na domaće tržište kapitala.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna skromnih 0,04 posto, na 1.780 bodova, a Crobex10 za 0,42 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 63,4 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego tjedan dana ranije.

"Crobexi su prošli tjedan završili u pozitivnom teritoriju, a blago je porastao i promet", kaže Hrvoje Čićin-Šain, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, nešto iznad 12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 3,06 posto, na 161 kunu.

Po likvidnosti slijedi dionica Leda, s prometom od 6,3 milijuna kuna, i skokom cijene za 0,6 posto, na 8.250 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Tankerske plovidbe, čija je cijena skočila 44,7 posto, na 450 kuna, uz 703.000 kuna prometa.

Tankerska plovidba predstavila je u srijedu ulagačima inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation (TNG) kojom želi prikupiti 40 milijuna dolara novog kapitala.

Kapital prikupljen prodajom 3,6 milijuna ponuđenih dionica TNG-a uložit će se u kupnju novih brodova. Očekuju se ponude u rasponu od 64 do 77 kuna po dionici, a dioničarima Tankerske plovidbe nudi se da jednu dionicu Tankerske plovidbe zamjene za osam dionica TNG-a.

Znatan cjenovni skok ostvarila je i dionica SN Holdinga, za gotovo 16 posto, na 289,93 kuna.

"Zahvaljujući pozitivnim vijestima iz Đure Đakovića, protekloga tjedna dionica te kompanija privukla je interes investitora te ukupno porasla 12 posto", dodaje Čićin-Šain.

Dionica Đure Đaković Holdinga poskupjela je za nešto više od 12 posto, na 41,5 kuna, uz 3,09 milijuna kuna prometa. U srijedu je objavljeno da su Đuro Đaković Specijalna vozila i francuska tvrtka Ermewa Ferroviaire potpisali ugovor o proizvodnji i isporuci teretnih vagona u vrijednosti 61 milijun kuna.

Dan kasnije, pak, iz Đakovića je objavljeno i da je predao ponudu i da je u najužem krugu ponuditelja za isporuku borbenih oklopnih vozila Kuvajtu.

Od poslovnih vijesti, Ina je u srijedu izvijestila da je zaprimila presudu Visokog upravnog suda RH kojom je uvažena Inina tužba i poništeno rješenje Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva iz 2011. godine o oduzimanju dozvola za istraživanje na istražnom prostoru "Drava", a iz kompanije najavljuju i da će zatražiti produženje dozvole za razdoblje u kojem nisu mogli istraživati.

Cijena dionice Ine na tjednoj razini je stagnirala na 3.700 kuna, uz 440.000 kuna prometa.

Najveća gubitnica bila je dionica Imunološkog zavoda, s padom cijene za 16,54 posto, na 66,13 kuna.

Znatniji cjenovni pad zabilježile su i dionice Dalekovoda, za 5,5 posto, IGH, za 4,9 posto, redovne dionice Adrisa, za 3,84 posto, i Podravke, za 3,4 posto.

Protekli tjedan na globalnim financijskim tržištima trgovanje je bilo pod utjecajem najave Europske središnje banke (ECB) da će započeti kvantitativno popuštanje monetarne politike u ožujku.

ECB će od tog mjeseca uvesti program kupnje državnih obveznica u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura, koji bi trajao od ožujka do kraja rujna 2016. godine. Njime namjerava oživjeti gospodarsku aktivnost u eurozoni i spriječiti deflaciju.

"Takva odluka ECB-a u načelu bi trebala pozitivno djelovati na tržišta u nastajanju poput hrvatskog, međutim stvar je u selektivnosti investitora. Naime, Hrvatska i dalje ima negativni fundamentalni 'outlook', dok je Crobex i dalje relativno skuplji od indeksa regionalnih burzi", ističe Čićin-Šain, te dodaje da tehnička slika tržišta i dalje ukazuje na silazne pritiske.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr, gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close