ZSE: RAS Crobexindustrije zbog neočekivane vijesti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. ožujak 2013. u 12:14
Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL

Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,21 posto, na 1.953 boda, a Crobex10 0,44 posto, na 1.086 bodova.

Uz skromnu likvidnost, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas u blagom minusu pod pritiskom pada cijena na svjetskim burzama, dok podatak o domaćoj industrijskoj proizvodnji ohrabruje.

Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,21 posto, na 1.953 boda, a Crobex10 0,44 posto, na 1.086 bodova.

Redovni promet iznosio je svega 2,8 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Na domaćoj burzi danas je promet vrlo nizak, nije dosegnuo ni tri milijuna kuna, dok su Crobexi u blagom minusu. Najzanimljivija je vijest da je nakon dugo vremena domaća industrijska proizvodnja porasla i to za 3,4 posto u odnosu na siječanj 2012. godine. S tim u vezi, ističe se sektorski indeks Crobexindustrija, koji je porastao 1,13 posto“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

>>> Industrijska proizvodnja neočekivano porasla

 

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u siječnju ojačala za 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla za 3,4 posto.

To predstavlja znatno poboljšanje, s obzirom da je u prosincu prošle godine industrijska aktivnost oslabila za 5,4 posto na godišnjoj razini. Ujedno, to je prvi rast proizvodnje od kolovoza prošle godine, kada je ojačala za 0,5 posto.

To je i znatno bolji podatak nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u siječnju industrijska proizvodnja skliznula za 4,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom su svi očekivali pad, i to u rasponu od 1,8 do 6 posto.

Najveći promet do sada ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,47 posto, na 216,98 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 9,9 posto ističu se dionice Diokija te Dalekovoda, koje su poskupjele 5,28 posto.

Jedina koja među likvidnijim izdanjima zasad bilježi pad cijene, i to za 0,7 posto, dionica je Atlantic grupe.

Na europskim burzama, pak, cijene dionica danas su pale uslijed usporavanja rasta kineskog gospodarstva i naznaka da bi tamošnje vlasti mogle zauzdati potražnju na tržištu nekretnina. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u minusu između 0,25 i 0,45 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close