ZSE: Očekuju se slab promet i blage oscilacije cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. kolovoz 2014. u 10:22
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

– S obzirom da su mnogi povezali vikend sa sutrašnjim praznikom i da je vrhunac sezone ljetnih godišnjih odmora, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuju slab promet i tek blage cjenovne oscilacije.

– S obzirom da su mnogi povezali vikend sa sutrašnjim praznikom i da je vrhunac sezone ljetnih godišnjih odmora, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuju slab promet i tek blage cjenovne oscilacije.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Ponajviše pod utjecajem poslovnih rezultata domaćih kompanija, Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 1,0 posto, na 1.813 bodova, a Crobex10 indeks 0,92 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 50 milijuna kuna, što je otprilike 11 milijuna manje nego tjedan ranije.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica HT-a, s gotovo 5 milijuna kuna prometa. Cijena joj se spustila 2,7 posto, na 148,33 kune.

Po likvidnosti slijedi dionica Belja, s 2,63 milijuna kuna prometa. Sa skokom cijene za nešto više od 13 posto, na 43 kune, ubraja se među najveće dobitnice tjedna.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Petrokemije, s padom cijene od 10,3 posto, na 36 kuna, uz gotovo 630.000 kuna prometa. Slijedi dionica Đure Đaković holdinga, s padom cijene za 6,5 posto, na 43,5 kuna, uz 1,6 milijuna kuna prometa.

S druge strane, među najvećim dobitnicama bila je dionica Lošinjske plovidbe holdinga, sa cjenovnim skokom od 23,5 posto, nadomak 190 kuna, uz 2,63 milijuna kuna prometa. Slijedi dionica Varteksa, sa skokom cijene za 21,42 posto, na 19,5 kuna.

„S obzirom da će se današnje trgovanje odvijati između vikenda i praznika, a još k tome i na vrhuncu sezone ljetnih godišnjih odmora, ne očekujem niti značajan promet, niti veće cjenovne oscilacije. Tim više što je i dotok vijesti na burzi vrlo slab“, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Sa završetkom sezone objave poslovnih rezultata za prvo polugodište, jenjale su i vijesti iz poslovnog sektora.

„Što se tiče polugodišnjih poslovnih rezultata domaćih kompanija, sudeći po padu prihoda i dobiti većine kompanija, i dalje je vidljiva slaba ekonomska aktivnost u Hrvatskoj. Ipak, imali smo i neke svijetle primjere, poput Atlantic grupe, Jamnice i Adrisa, koje su ostvarile rast prihoda i dobiti“, navodi Augustinović.

Prema analizi Raiffeisenbank Austria, kriza se i u drugom tromjesečju ogledala u smanjenju prihoda 12 od 25 sastavnica Crobex indeksa, dok su 4 zabilježile neutralan rezultat, a 9 rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sudeći po rastu neto dobiti, ili smanjenju neto gubitka, koji je ostvarilo 15 od 25 sastavnica indeksa u proteklom se kvartalu intenzivno radilo na povećanju efikasnosti poslovanja. To se posebno odnosi na 8 sastavnica koje su, unatoč padu ili stagnaciji prihoda, uspjele ostvariti rast dobiti ili smanjenje gubitka na godišnjoj razini, navode analitičari RBA.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu o prometu u trgovini na malo u lipnju, a makroekonomisti očekuju pad potrošnje drugi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju pad potrošnje u lipnju za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom jedan očekuje rast od 0,3 posto, a ostali pad u rasponu od 0,5 do 1 posto.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu zabilježile najveći tjedni pad u dvije godine, što možda predstavlja uvertiru u korekciju cijena na niže za 10 i više posto, kakva nije zabilježena već tri godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale.

„Protekli tjedan na inozemnim burzama bio je prilično loš, no ionako je bilo samo pitanje trenutka kad će uslijediti korekcija najvažnijih indeksa, s obzirom da dosegnuli rekordne razine, a tržište više ne može ignorirati geopolitička zbivanja u svijetu“, navodi Augustinović.

Kako dodaje, i ovoga tjedna tržišta će nastaviti pratiti krizna žarišta u svijetu, kao i makroekonomske objave.

„Nove smjernice investitorima dat će podaci o industrijskoj proizvodnji, tvorničkim narudžbama u SAD-a, o maloprodaji u eurozoni, kao i odluke Europske središnje banke o monetarnoj politici. Kako se ne očekuju promjene kamatnih stopa u eurozoni, investitori će se više usmjeriti izjavama predsjednika ECB-a Marija Draghija o stanju gospodarstva“, zaključuje Augustinović.

Komentirajte prvi

New Report

Close