ZSE: Očekuje se stagnacija, u fokusu podatak o BDP-u

Autor: Poslovni.hr , 29. kolovoz 2014. u 09:24
Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Crobex indeks oslabio je jučer 0,34 posto, na 1.863 boda, a Crobex10 0,51 posto, na 1.052 boda.

Nakon prošlotjednog solidnog rasta, na Zagrebačkoj burzi ovoga tjedna trgovanje nema jasnoga smjera, pa je i danas izgledan nastavak stagnacije Crobexa, dok bi pažnju investitora mogla privući objava podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) za drugo tromjesečje.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,34 posto, na 1.863 boda, a Crobex10 0,51 posto, na 1.052 boda.

Oba indeksa od početka tjedna u blagom su minusu, i to Crobex za 0,15 posto, a Crobex10 za 0,5 posto.

Redovni promet iznosio je solidnih 11,3 milijuna kuna, što je 3,5 milijuna više nego dan ranije.

„Crobex je jučer stagnirao s negativnim predznakom uz nešto veći obujam trgovanja nego dan ranije, a u milijunskim iznosima trgovano je s tri izdanja. Nakon prošlotjednog solidnog rasta Crobexa, tržište je ovaj tjedan bez jasnog smjera jer investitorima nedostaju nove smjernice“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 2,25 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 2,43 posto, na 300 kuna.

Slijedi dionica Končar distributivnih i specijalnih transformatora, sa 2 milijuna kuna prometa i skokom cijene za 8,5 posto, na 1.150 kuna, po čemu je među likvidnijim izdanjima bila najveća dobitnica.

Milijunski promet bio je ostvaren i dionicom Podravke, a cijena joj je pritom oslabila 1,23 posto, na 322 kune.

Među većim gubitnicama bila je dionica Petrokemije, s padom cijene za 4,4 posto, na 32,5 kuna.

„Danas je također izgledan nastavak stagnacije, a pažnju investitora mogla bi privući objava prve procjene BDP-a za drugo tromjesečje ove godine“, ocjenjuje Oluić.

A Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu BDP-a za drugo tromjesečje, a zbog slabosti investicija, potrošnje i industrijske proizvodnje, procjenjuje se da je domaće gospodarstvo palo 11. kvartal zaredom, i to oštrije nego u prethodnom.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,6 posto na godišnjoj razini. Pritom svi očekuju pad – u rasponu od 0,2 do 1 posto.

Pokažu li se njihove procjene točne, bio bi to oštriji pad gospodarstva nego u prvom tromjesečju, kada je skliznulo 0,4 posto.

Pojedini analitičari u Hininoj anketi navode da bi u fokusu investitora mogle biti dionice turističkih i industrijskih kompanija s dobrim fundamentima.

Na inozemnim burzama, pak, cijene dionice su u padu zbog rasta napetosti između Rusije i Ukrajine.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks jučer oslabio 0,25 posto, na 17.079 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,17 posto, na 1.996 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.557 bodova.

Pad S&P 500 indeksa, nakon što je dva dana dosezao rekordne razine, posljedica je rasta napetosti u Ukrajini. Jučer su tamošnje vlasti optužile Rusiju da je napala njezin jugoistok kako bi pružila potporu proruskim pobunjenicima, koji su nastavili teritorijalno napredovanje i zauzeli pogranični grad Novoazovsk.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros zbog toga pale.

Komentirajte prvi

New Report

Close