ZSE: Očekuje se slaba aktivnost investitora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. studeni 2014. u 10:41
Thinkstock

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

U nedostatku važnijih poslovnih vijesti, na Zagrebačkoj burzi i u utorak se očekuje nizak obujam trgovanja, vjerojatno uz stagnaciju Crobexa, koji je sada već izbrisao većinu dobitaka od početka godine.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks u ponedjeljak se spustio 0,82 posto na 1.800 bodova, a Crobex10 za 1,30 posto, na 1.015 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 5,3 milijuna kuna te bio otprilike šest puta niži nego u petak. Još 4,9 milijuna kuna ostvareno blok prometom dionicama Luke Ploče po cijeni od 700 kuna.

Milijunskom prometu približila se tek dionica Valamar Riviere, kojom je u MTP trgovanju ostvareno 932,5 tisuća kuna prometa. Cijena joj je pritom oslabila 0,75 posto, na 19,79 kuna.

Dioničari Valamar Rivijere jučer su na skupštini donijeli odluku o uvrštenju dionica na službeno tržište Zagrebačke burze, kao i o isplati dividende u visini od pola kune po dionici.

Najveći promet na redovnom tržištu, od 674,3 tisuće kuna, imala je dionica HT-a, kojoj je cijena pala za 0,58 posto, na 157,20 kuna.

Najveća gubitnica bila je dionica Kaštelanskih staklenika, sa cjenovnim padom od čak 18,61 posto. Poslom slijede dionice Ingre, s padom od 5,86 posto te Kraša, za 2,66 posto.

Najveći skok cijene bilježila je dionica RIZ Odašiljača, za 11,51 posto. Znatnije je poskupjela i dionica Jadroplova, za 4,27 posto, na 122 kune.

Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) u ponedjeljak je raspisao natječaj kojim do 17. prosinca ove godine prikuplja pisma namjere za kupnju pet trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu, među kojima i Jadroplov.

"Jučerašnji znatniji pad Crobexa posljedica je vrlo slabog prometa, budući da u uvjetima niske likvidnosti cijene dionica znatnije osciliraju. Većina sektorskih indeksa završila je dan u minusu, a porastao je Crobextransport, djelomično zahvaljujući rastu cijene dionice Jadroplova", ističe Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

U nedostatku vijesti, i danas očekuje nastavak niskog obujma trgovanja, uz stagnaciju indeksa.

"Crobex se nalazi na psihološki važnoj granici od 1.800 bodova, i sad je već izbrisao većinu dobitaka od početka godine, stoga ne očekujem njegove znatnije korekcije naniže", navodi Harambašić Nereau.

Crobex indeks od početka godine još je u plusu svega 0,3 posto.

A na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago porastao, dosegnuvši novu najvišu razinu u povijesti, što se zahvaljuje vijestima o preuzimanjima koje su amortizirale negativan utjecaj vijesti o recesiji u Japanu.

S&P 500 porastao je 0,07 posto, na 2.041 bod, dok je Dow Jones ojačao 13 bodova, ili 0,07 posto, na 17.647 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,37 posto, na 4.671 bod.

Na većini azijskih burzi cijene dionica u utorak su nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka, kada je ulagače šokirala vijest o recesiji u Japanu, no trguje se oprezno.

Komentirajte prvi

New Report

Close