ZSE: Očekuje se skromna likvidnost i stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2014. u 11:39
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi i dalje nema važnijih vijesti koje bi mogle potaknuti investitore na veću aktivnost, stoga se i u utorak očekuje skromna likvidnost i stagnacija Crobexa.

 Na Zagrebačkoj burzi i dalje nema važnijih vijesti koje bi mogle potaknuti investitore na veću aktivnost, stoga se i u utorak očekuje skromna likvidnost i stagnacija Crobexa.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,69 posto, na 1.797 bodova, ponovno se spustivši ispod psihološke granice od 1.800 bodova. Crobex10 je pao 0,99 posto, na 1.020 bodova.

Redovni promet dionicama i dalje je nizak, iznosio je tek nešto malo više od šest milijuna kuna, što je oko 3,8 milijuna kuna više nego u petak, kada je bio rekordno nizak.

Milijunski promet imala je tek dionica Kraša, s prometom od 1,4 milijuna kuna te stagnacijom cijene na 360 kuna.

"I dalje nema vijesti iz korporativnog sektora koje bi privukle pozornost investitora, pa stoga i ne čudi skroman obujam trgovanja na početku tjedna. Danas je moguć nešto veći promet, a kako investitori nemaju smjernice, Crobexi bi mogli stagnirati", smatra Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine jer ulagači očekuju daljnje ublažavanje monetarne politike u Kini i eurozoni, dok se zbog pada cijena nafte energetski sektor našao pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 17.817 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 posto, na 2.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,89 posto, na 4.754 boda.

Na tržišta trenutačno pozitivno utječe i sezonski faktor, s obzirom da na kraju tromjesečja i godine cijene dionica u pravilu rastu 'zbog uljepšavanja' portfelja. U to vrijeme, naime, menadžeri fondova kupuju dionice koje imaju iza sebe najbolje pokazatelje, dok prodaju one kojima su cijene pale.

"I dok se na svjetskim burzama pomalo već uljepšavaju investicijski portfelji prije kraja godine, na domaćem tržištu izostaje ta aktivnost. Općenito, pravila koja vladaju na inozemnim burzama u nas gotovo da i ne vrijede. Ipak, nije isključeno da prije kraja godine u jednom trenutku i na domaćoj burzi dođe do veće aktivnosti zbog uljepšavanja portfelja", zaključuje Turudić.

Komentirajte prvi

New Report

Close