ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, Crobexi na putu tjednih dobitaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 10:41
Thinkstock

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 rast Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje, jer nema domaćih vijesti koje bi potaknule tržište, a Crobexi bi ovoga tjedna mogli završiti u plusu, nakon dva tjedna pada.

Od sedam analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 danas očekuje stagnaciju, a 1 rast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer za 0,40 posto, na 1.844 boda, a Crobex10 za 0,19 posto, na 1.057 bodova.

Unatoč tome, indeksi su na putu tjednih dobitaka, nakon što su dva tjedna zaredom pali više od 2 posto. U odnosu na početak tjedna Crobex je u plusu oko 0,4, a Crobex10 gotovo 0,8 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 17 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna više nego dan prije. U blok transakciji povlaštenom dionicom Adris grupe ostvareno je još 4,95 milijuna kuna prometa, po cijeni dionice od 330 kuna.

I najveći redovni promet, 10,5 milijuna kuna, ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, a cijena joj je povećana za 2,27 posto, na 337,50 kuna.

S prometom od 713 tisuća kuna slijedila je dionica Kaštelanskih staklenika, kojoj je cijena porasla za 11,90 posto, na 470 kuna. Već je dan prije cijena te dionice skočila više od 50 posto, nakon što je tvrtka objavila javni poziv za prikupljanje ponuda za strateško povezivanje i dokapitalizaciju, a u okviru postupka predstečajne nagodbe.

Na MPT tržištu promet od 946 tisuća kuna zabilježen je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena povećana za 1,27 posto, na 20 kuna.

Među likvidnijim dionicama najviše su jučer pale cijene Jamnice, za 3,39 posto, na 85.500 kuna i Atlantske plovidbe, za 2,47 posto, na 354 kune. Pale su i cijene dionicama Auto Hrvatske za 1,68 posto, AD Plastika za 1,64 posto, Podravke 1,11 posto, Končara EI 0,95 posto i HT-a, za 0,74 posto.

"Jučerašnji dan na burzi bio je obilježen solidnim prometom, ali uz negativni sentiment s inozemnih burzi, pa su indeksi završili dan s padom. Puno više uzbuđenja očekuje nas idući tjedan kada će kompanije objavljivati rezultate poslovanja za treći kvartal, a posebno će u fokusu biti turistički sektor", kaže Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu su se jučer cijene dionica oporavile, nakon pada dan prije, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i podacima iz američkog gospodarstva.

Međutim, nakon što su cijene dionica jučer skočile više od 1,2 posto, jutros su američki terminski indeksi znatno pali, zbog vijesti da je 33-godišnji liječnik Craig Spencer iz New Yorka, koji se nedavno vratio iz Gvineje, zaražen virusom ebole.

Zbog toga su jutros pale cijene dionica na većini azijskih burzi, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, skliznuo 0,1 posto, a oprezno trgovanje očekuje se i na europskim tržištima.

"Na inozemnim burzama nema značajnijih vijesti koje bi potaknule domaće tržište, te se osim volatilnosti koja je i dalje prisutna jedino može istaknuti stabilizacija cijena nafte iznad 80 dolara. Fokus europskih tržišta bit će na izvješću ECB-a o stres testu banaka koji je najavljen za nedjelju", kaže Ante Obućina.

Komentirajte prvi

New Report

Close