ZSE: Očekuje se oprez na početku tjedna, skroman promet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2014. u 10:40
Thinkstock

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje na početku tjedna jer zasad nema značajnijih vijesti s domaće poslovne scene, dok su na svjetskim burzama ulagači suzdržani zbog ukrajinske krize i nepoticajnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,28 posto, na 1.744 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,09 posto, na 980 bodova.

Redovni promet iznosio je 36,6 milijuna kuna, što je upola manje nego tjedan dana ranije. U blok transakcijama ostvareno je još 10 milijuna kuna prometa.

„Crobexi su prošloga tjedna oslabili, dok je likvidnost bila skromna. U prosjeku je dnevni promet iznosio 8,6 milijuna kuna, gotovo upola manje nego prethodnoga tjedna, a da nije bilo blok transakcija, promet bi bio i niži“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je, s 10,5 milijuna kuna prometa, bila dionica HT-a, čija je cijena oslabila 0,45 posto, na 165,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi povlaštena dionica Adris grupe, kojom je ostvareno 4,3 milijuna kuna blok prometa po cijeni od 263,95 kuna, te još 2 milijuna kuna redovnog prometa, uz rast cijene za 0,04 posto, na 263,11 kuna.

Blok promet je ostvaren i dionicama Ericssona Nikole Tesle – 2,4 milijuna kuna, i to po cijeni od 1.607 kuna – dok je redovni promet tom dionicom iznosio nešto više od tri milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla za 0,94 posto, na 1.620 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Petrokemije, sa skokom cijene za 18,56 posto, na 64,01 kunu, nakon što je Uprava Petrokemije najavila smanjenje temeljnog kapitala kako bi se pokrili gubici, a potom i povećanje kapitala izdavanjem novih dionica.

„Na početku ovoga tjedna na Zagrebačkoj burzi očekujemo oprezno trgovanje i skromnu likvidnost, a kako nema značajnijih vijesti iz domaćeg korporativnog sektora, ulagači će pratiti zbivanja na svjetskim tržištima“, kaže Špoljar.

A na svjetskim je burzama tjedan počeo opreznim trgovanjem. Azijski su ulagači jutros bili suzdržani jer su cijene dionica na Wall Streetu prošloga tjedna zabilježile najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Dow Jones indeks izgubio je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,6, a Nasdaq indeks 3,1 posto, što je ponajviše posljedica oštrog pada cijena dionica biotehnoloških i pojedinih tehnoloških kompanija.

Ulagači se plaše daljnjeg pada cijena na američkim burzama jer je počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a zbog lošeg gospodarskog okruženja, ne očekuju se baš impresivni rezultati.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će dobit kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

„Analitičari očekuju slabije poslovne rezultate kompanija nego u istom lanjskom razdoblju. U fokusu će ovoga tjedna biti i makroekonomske objave. Danas se očekuju podaci o industrijskoj proizvodnji u eurozoni i maloprodaji u SAD-u. Ulagači će pažljivo pratiti i političku situaciju u Ukrajini“, kaže Špoljar.

Ukrajinske vlasti dale su rok proruskim separatistima, koji su zauzeli vladine zgrade u pojedinim gradovima u istočnom dijelu zemlje, da do ponedjeljka ujutro polože oružje.

SAD prijeti proširenjem sankcija Rusiji, kao i Europska unija, o čemu će biti riječi na današnjoj sjednici njezinih ministara vanjskih poslova.

Komentirajte prvi

New Report

Close