ZSE: očekuje se nastavak slabe aktivnosti, stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2014. u 10:27
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje nastavak niske likvidnosti i slabog raspoloženja investitora, zbog kojeg je Crobex jučer skliznuo ispod psihološke granice od 1.800 bodova.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje nastavak niske likvidnosti i slabog raspoloženja investitora, zbog kojeg je Crobex jučer skliznuo ispod psihološke granice od 1.800 bodova.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a jedan porast.

Crobex se u utorak spustio ispod 1.800 bodova, po prvi put od 12. kolovoza, oslabivši 0,17 posto, na 1.797 bodova. Crobex10 blago je ojačao, za 0,05 posto, na 1.016 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,5 milijuna kuna, što je otprilike 6,2 milijun kuna više nego u ponedjeljak.

Najveći promet, 7 milijuna kuna, pritom je ostvaren dionicom Leda, čija je cijena porasla 0,59 posto, na 8.500 kuna.

Dionica HT-a zabilježila je promet od 1,4 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,13 posto, na 157 kuna.

"U jučerašnjem trgovanju Crobex indeks po prvi je puta od sredine kolovoza završio trgovanje ispod psihološke razine od 1.800 bodova. Najveći promet ostvaren je bio dionicom Leda, putem jedne dogovorne transakcije, a potom HT-om, dok su ostala izdanja bilježila male promete", ističe Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Tako se nastavlja slaba likvidnost na domaćem tržištu, popraćena lošim raspoloženjem investitora, koja traje već dva tjedna, dodaje Rinkovec.

"Zasad nema naznake da bi se išta moglo promijeniti na domaćem tržištu", smatra Rinkovec.

A na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru, nakon vijesti o preuzimanjima.

Dow Jones ojačao je 0,23 posto, na 17.687 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 2.051 bod, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 4.702 boda.

No, na azijskim su burzama indeksi u srijedu skliznuli pod pritiskom pada cijena nafte i ostalih sirovina.

"Na inozemnim dioničkim tržištima atmosfera je dobra. Ipak, smatram to pomalo neobičnom situacijom. Naime, prognoze za svjetsko gospodarstvo ukazuju na usporavanje aktivnosti u 2015. I dok cijena nafte padaju jer se očekuje manja potražnja, najvažniji burzovni indeksi ruše rekorde. S obzirom da se pomalo oporavlja i cijena zlata, koja služi kao sigurno utočište za kapital, mislim da je situacija na financijskim tržištima prilično neizvjesna", zaključuje Rinkovec.

Komentirajte prvi

New Report

Close