ZSE: Očekuje se i dalje nešto življi promet

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2014. u 11:48
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

– I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje nešto življi promet dok investitori uračunavaju polugodišnje poslovne rezultate kompanija u cijene dionica, a Crobexi su zasad na putu tjednog minusa.

– I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje nešto življi promet dok investitori uračunavaju polugodišnje poslovne rezultate kompanija u cijene dionica, a Crobexi su zasad na putu tjednog minusa.

Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima nekolicine kompanija, poput Adrisa i Belja, Crobex indeks jučer je ojačao za 0,48 posto, na 1.815 bodova, a Crobex10 za 0,56 posto, na 1.032 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,1 milijun kuna, što je otprilike 800.000 kuna manje nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Belja, 1,75 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 13,35 posto, na 42,63 kune, pa je ujedno bila i najveća dobitnica.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s 1,6 milijuna kuna prometa, i rastom cijene za 0,64 posto, na 149,7 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i redovnom dionicom Adrisa, čija je cijena porasla 4,5 posto, na 324 kune.

„Crobexi su jučer porasli, potaknuti solidnim poslovnih rezultatima nekolicine kompanija, a najviše su rasle dionice građevinskih kompanija. Očekivano, obujam trgovanja proteklih dana viši je nego inače, zbog vrhunca sezone objave poslovnih rezultata“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raifeisenbank Austria.

Među sektorskim indeksima, najveći rast jučer je ostvario Crobexkonstrukt, za 4,62 posto, a potom Crobexturist, za 3,15 posto.

„I danas očekujem življe trgovanje na domaćem tržištu, jer će ulagači nastaviti uračunavati polugodišnje poslovne rezultate u cijene dionica“, ističe Harambašić Nereau.

U nešto življem trgovanju, Crobex je zasad na tjednoj razini u minusu 0,9, a Crobex10 indeks 0,7 posto.

„Sa završetkom sezone objava, od idućega tjedna tržište bi moglo utonuti u ljetnu letargiju“, zaključuje Harambašić Nereau.

Komentirajte prvi

New Report

Close