ZSE: Niska likvidnost, indeksi u plusu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. travanj 2014. u 17:48
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja ostao skroman, Crobexi su dan završili u plusu, a po gubitku se izdvaja dionica Hotela Cavtat.

Na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja ostao skroman, Crobexi su dan završili u plusu, a po gubitku se izdvaja dionica Hotela Cavtat.

Vrijednost Crobexa i Crobexa10 porasla je za po 0,14 posto, na 1.736,20 bodova, odnosno na 978,09 bodova.

Redovni promet na Burzi iznosio je 7,5 milijuna kuna, a milijunski promet je ostvarila samo dionica HT-a. Dionica HT-a imala je 1,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,15 posto, na 163,49 kuna.

Po prometu slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle kojih je protrgovano za 814,4 tisuće kuna, a cijena joj je pala 0,24 posto, na 1.616 kuna.

Iz Ericssona Nikole Tesle skrenuli su danas pozornost investitorima da je izmijenjen datum utvrđivanja popisa imatelja prava na isplatu dividende (record date) u odnosu na njihovu dosadašnju praksu. Pravo na dividendu u ukupnom iznosu od 320 kuna po dionici imaju dioničari koji će 3. lipnja imati na računu vrijednosne papire u SKDD. Prvi dan od kojeg se dionicom trguje bez prava na dividendu (ex dividend date) je 30. svibnja, a dividenda će se isplatiti 17. lipnja.

Promet od 580,5 tisuća kuna danas je imala dionica Atlantic grupe čija je cijena porasla 1,69 posto, na 780 kuna.

Dionica Tehnike je 'prikupila' 472,6 tisuća kuna prometa, uz pad cijene za 0,40 posto, na 375 kuna.

Među najvećim gubitnicama danas je dionica Hotela Cavtat, čija je cijena potonula za 15,61 posto, na 207,01 kunu, uz 55,1 tisuću kuna prometa.

Uprava Hotela Cavtat sazvala je za 23. svibnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničarima predložiti povećanje temeljnog kapitala za 6,14 milijuna kuna, reinvestiranjem 3 milijuna kuna lanjske neto dobiti i 3,14 milijuna kuna zadržane dobiti iz 2011. godine. Također, predlaže povlačenje dionica s redovitog tržišta Zagrebačke burze, pri čemu bi dioničari ostvarili pravičnu naknadu najkasnije u roku dva mjeseca od upisa takve odluke u sudski registra Trgovačkog suda u Splitu.

Po dobitku se, pak, izdvajaju dionice Petrokemije s rastom za 5,70 posto, na 65,06 kuna.

Uz skromniji promet, od 61,3 tisuće kuna, dionici Vijadukta cijena je povećana za 4,68 posto, na 292,99 kuna. Ta je tvrtka za 10. lipnja sazvala glavnu skupštinu na kojoj će dioničarima, među ostalim, predložiti isplatu dividende. Neto dobit te građevinske tvrtke prošle godine iznosila je 2,27 milijuna kuna. Uprava predlaže da se 2,16 milijuna isplati kao dividenda, a ostatak stavi u zakonske rezerve. Također, Uprava predlaže dioničarima i da se zadržana odbit iz 2010. godine, u visini od 306 tisuća kuna, isplati kao dividenda. Dioničari bi tražbinu za isplatu dividende stekli 10. srpnja, a dividenda bi bila isplaćena 9. kolovoza.

Među današnjim vijestima s Burze je ona Erste banke koja je izvijestila o imenovanju trenutnog direktora Sektora građanstva Zdenak Mataka na dužnost člana Uprave banke odgovornog za Sektor građanstva te direkcije upravljanja distributivnim kanalima i za grupni marketing, te o imenovanju Martina Horniga na dužnost člana Uprave nadležnog za IT, direkciju organizacije te sektor procesinga. Njihovo imenovanje od strane Nadzornog odbora Erste banke podliježe odobrenju Hrvatske narodne banke, pa u Erste očekuju da će Matak i Horing svoje nove dužnosti preuzeti u lipnju.

Tvrtka Dalekovod je za 26. svibnja sazvala Glavnu skupštinu koja bi trebala odlučivati o prijedlogu imenovanja predstavnika novog većinskog valsnika, Konsolidatora, da u Nadzorni odbor tvrtke, kao i izmjenama Statuta tvrtke vezanih uz postupke povećanja temeljnog kapitala te neka prava i obveze Uprave, Nadzornog odbora i Glavne skupštine.

Komentirajte prvi

New Report

Close