ZSE: Nema vijesti koje bi oživjele tržište

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 10:37
Guliver/Thinkstock

Crobex indeks jučer je ojačao 0,48 posto, na 1.994 boda, a Crobex10 0,45 posto, na 1.109 bodova.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobexa, jer zasad nema važnijih vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na smjer tržišta.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je ojačao 0,48 posto, na 1.994 boda, a Crobex10 0,45 posto, na 1.109 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 11,3 milijuna kuna, što je 3 milijuna više nego dan ranije.

„Crobex indeks prekinuo je jučer 4-dnevni negativni niz. Pritom je gotovo polovina prometa ostvarena dionicom HT-a, dok je ostalim izdanjima trgovanje bilo skromno“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Jučer je jedino dionicom HT-a ostvaren milijunski promet, i to 4,77 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,51 posto, na 216,27 kuna. Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je, pak, dionica Industrogradnje. Cijena joj je skočila 14,5 posto, nadomak 118 kuna, uz promet od 454.000 kuna. „Danas očekujem mirno trgovanje uz stagnaciju indeksa, nadam se s pozitivnom predznakom, s obzirom da zasad nema važnijih vijesti koje bi moglo utjecati na tržišna kretanja“, dodaju Nagy.

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao, nakon tri dana klizanja, jer je ulagače ohrabrila poruka američke središnje banke da će i dalje podržavati gospodarstvo monetarnim mjerama. Dow Jones ojačao je 0,39 posto, dok je S&P 500 porastao 0,67, a Nasdaq indeks 0,78 posto. No, jutros se na azijskim i europskim burzama trguje oprezno, dok su u fokusu ulagača financijski problemi Cipra. Nakon što je tamošnji parlament odbio kontroverzni prijedlog eurozone o oporezivanju depozita u bankama, nastavljeni su pregovori o uvjetima po kojima bi ta članica eurozone mogla dobiti 10 milijardi eura međunarodne pomoći kako bi izbjegla bankrot.

Premda se radi o maloj zemlji, ulagači se plaše da bi kolaps tamošnjeg bankarskog sustava mogao izazvati rast kamata na obveznice prezaduženih članica eurozone i tako produbiti recesiju u tom bloku. „Najvažniji svjetski burzovni indeksi jučer su ojačali, nakon što je Fed zadržao kamatne stope na rekordno niskim razinama. Ipak, u idućim danima za očekivati je još nestabilnosti na tržištima zbog ciparskog problema, odnosno brzine kojom će se on rješavati“, smatra Nagy.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava podataka s tržišta rada i nekretnina u SAD-u. „S obzirom da nema važnijih vijesti, i na inozemnim burzama danas možemo očekivati mirnije trgovanje, uz stagnaciju indeksa“, zaključuje Nagy.

Komentirajte prvi

New Report

Close